Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

”Extremt sårbara om elen slås ut” – kontanter efterfrågas

Bankerna behöver fundera igenom hur de ska hantera kontanthanteringen vid långvariga strömavbott, konstaterar riksbankschefen Stefan Ingves. Och enligt KTH-professorn Niklas Arvidsson är bankerna dåligt förberedda för en kris.

– Skulle elen slås ut är vi extremt sårbara, säger han till SVT.

Nyheter · Publicerad 10:00, 10 jun 2022

Svenska banker behöver ha en bättre beredskap för kontanthantering om elen slås ut. Det sade Riksbankens chef Stefan Ingves när han presenterade årets finansiella stabilitetsrapport vid en pressträff nyligen, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här innebär att bankerna bör fundera igenom hur man hanterar manuell service. Och då menar jag manuell service, inte enbart bankomater, för om elen är borta fungerar inte bankomaterna heller, sade han.

Enligt Stefan Ingves är det troligtvis första gången som frågan om kontanter tas upp i Riksbankens stabilitetsrapport. Anledningen är att man sett att de svenska kontantuttagen ökat med upp till hundra procent vissa dagar, sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Niklas Arvidsson, professor i industriell ekonomi och organisation på KTH, säger till SVT att infrastrukturen för kontanthantering förbättrades genom en ny lag som trädde i kraft år 2020. Men det finns fortfarande problem.

– Skulle elen slås ut är vi extremt sårbara. Det gäller inte bara banko­mater utan även kort, Swish och alla typer av betaltjänster, förklarar Arvidsson.

– Försvinner elen skulle vi i princip vara beroende av de kontanter som finns ute hos allmänheten och det är inte speciellt mycket. Slår man ut det handlar det kanske om 3 000–5 000 kronor per person.

Det finns indikationer på att efterfrågan av kontanter har ökat, både i samband med pandemin och på grund av kriget i Ukraina. Niklas Arvidsson ger rådet att förbereda sig genom att ha kontanter hemma och att ha tillgång till flera olika typer av betaltjänster, ifall någon av dem skulle ligga nere.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, re­kom­menderar privatpersoner att ha omkring 2 000 kronor i kontanter tillgängliga, gärna i små valörer.

– Tänk att man ska ha för att kunna gå till affären och kanske tanka bilen. Då brukar man klara sig i ett par dygn, säger presstalespersonen Elin Bohman till Sveriges Radio.

När butikskedjan Coop drabbades av en it-attack förra sommaren hjälpte det dock inte med kontanter – hundratals butiker stängde helt och hållet när det digitala betalsystemet låg nere.

Skulle elen slås ut är vi extremt sårbara.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10