Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

I år är det bara ledsna, låsta kyrkor, konstaterar Gunilla Brodrej. Foto: Pixabay

Expressenskribent: Inte samma jul utan kyrkan

”Hur ska vi klara julen utan kyrkan?” frågar sig Expressens kulturskribent Gunilla Brodrej i en essä, där hon minns barndomens jular, med musik och midnattsmässa.

Nyheter · Publicerad 16:23, 21 dec 2020

Julen i coronatider är digitala konserter och live-sända gudstjänster, med max åtta deltagare. Kyrkorna är i bästa fall öppna för enskilda andakter och ljuständning. Men adventstidens stämningsfulla samlingar får vänta.

Det är bakgrunden till Gunilla Brodrejs text, som blir en påminnelse om hur starkt julfirandet är förknippat med de psalmer och gudstjänster som pekar på Jesu födelse.

Hon noterar att ovanligt många svenskar följde SVT:s Luciamorgon, som i år sändes från Jukkasjärvi, och drar sig till minnes hur lycklig hennes mamma var när hon kom hem från julbönen.

”Det här var på den tiden när julen förvarades i notförråd i kyrkan”, skriver hon, och beskriver hur barnen sjöng in advent med ”Hosianna” och ”Bereden väg för Herran”.

”Inget av det där skulle vara möjligt i år. Nu är det bara ledsna låsta kyrkor”, som inte riktigt lyckas uppamma samma julstämning vid Storkyrkans online-allsång, konstaterar Gunilla Brodrej.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00