På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Foto: På söndagen ägnade tidningen Expressen tre helsidor åt Livets ords innebandylag i division II. Huvudtränaren Tomas Baeckman ä

Expressen var med Livets ords IF i omklädningsrummet

UPPSALA Under rubriken "Klubben som laddar med bön i Kristus namn" uppmärksammades idrottsföreningen Livets ords IF i söndagens Expressen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 nov 2011

På tre helsidor i tidningens sportbilaga skildrade Expressen församlingens innebandylag i division II, men också hur den kristna tron påverkar lagets idrottande.
– Det var Expressen som kontaktade oss. Journalisten Johan Orrenius förklarade att han hade en idé om att skildra kristna och idrott. Han hade aldrig hört talas om att en idrottsförening var kristen, säger Tomas Baeckman, huvudtränare som efter moget övervägande tackade ja till erbjudandet.
– Det är klart att man tänker till lite grand först. Man vill veta vad syftet är, säger han.
I artikeln får Tomas Baeckman förklara att det inte är konstigt med varken bön innan match eller att ge hundra procent i närkamperna.
– Om vi vore snälla lamm som bara gick omkring och välsignade skulle vi inte kunna syssla med innebandy, sa han i tidningsartikeln.
Efter publiceringen är Livets ords IF:s Tomas Baeckman nöjd med artikeln.
– Jag är glad att det blev som det blev. Expressen skildrade faktiskt verkligheten som den är. Vi är en förening som utgår från Livets ord, samtidigt som vi har ickekristna spelare. Den balansen är inte alltid lätt, men det är väldigt kul, säger han.

Expressens Johan Orrenius är nöjd med reportaget. Han tycker att han blev väl bemött i Uppsala, där han var flera gånger och besökte laget.
– De kanske var lite försiktiga i början och undrade vad jag var ute efter. Men jag upplevde att laget gärna ville berätta om hur de ses på i idrottskretsar, men också hur det är att komma in i en kristen förening utan att ha en egen tro, säger han.
Han menar att bara namnet Livets ords IF nog får många att "haja till lite".
– Det var så det började för min del i alla fall. Men det var väldigt intressant för mig eftersom att sport och kristen tro i det närmaste är tabu eller i alla fall inte någon man pratar om i svenska idrottskretsar. Däremot är det vanligt i andra länder. Jag var intresserad av att skildra det utifrån ett svenskt perspektiv.
Johan Orrenius berättar att han fått mycket respons på reportaget.
– Jag har fått ett 20-tal läsarmejl. Det här är ett reportaget som fått ovanligt många frågor om hur det var. Folk är nyfikna och undrar hur det var att vara där. Det var också lite av min poäng med reportage att inte bara stanna vid att "Här är ett lag som heter Livets ords IF, det var roligt". Många ville veta mer.
Enligt Henrik Ström på Mediebyrån Carat motsvarar Livets ordartikeln i Expressen ett värde av omkring 600 000 kronor om de tre sidorna i tidningen hade köpts som annons.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se


Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier