Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Explosion i bostadshus – många skadade

Minst 16 personer fördes till sjukhus, varav fyra med allvarliga skador, efter en stor explosion i centrala Göteborg på tisdagen. Enligt polisen finns inget som tyder på ”naturliga orsaker”.

– I nuläget tror vi inte det, säger presstalespersonen Thomas Fuxborg.

Nyheter · Publicerad 13:50, 28 sep 2021

Larmet om explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg kom strax före fem på morgonen. Branden var på tisdagsförmiddagen ännu inte under kontroll.

Uppgifterna om antalet skadade varierar. Enligt Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen, har ett 20-tal personer förts till sjukhus och Jennie Carlsson, som leder sjukvårdsinsatsen på plats, uppger att sex personer skadats allvarligt.

Vid 11-tiden var de officiella siffrorna från Sahlgrenska universitetssjukhuset dock fortfarande 16 skadade, varav fyra allvarligt.

– Det handlar om tre kvinnor, en i 60-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 80-årsåldern, samt en man i 50-årsåldern, säger Ingrid Fredriksson vid presstjänsten till TT.

När det gäller eventuella orsaker till explosionen hänvisar räddningstjänsten till polisen. Enligt insatsledare Jon Pile ska det dock inte finnas gasledningar i fastigheten.

Inte heller enligt Thomas Fuxborg finns några uppgifter om att exempelvis en gasläcka skulle ligga bakom explosionen.

På en fråga om ”naturliga orsaker” kan ligga bakom svarar han att polisen ”i nuläget” inte tror det.

– Det innebär att vi tror att något har exploderat som inte är av naturliga följder, säger han.

Det kan i sin tur innebära att explosionen beror på något som placerats vid fastigheten.

– Det återstår att se. Men förmodligen ja, säger Thomas Fuxborg.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Om det finns en koppling till någon av de uppmärksammade gängkonflikterna i Göteborg är för tidigt att säga, enligt polisen.

– Vi kommer naturligtvis att titta på om det finns någon potentiell måltavla som bor i området eller i fastigheten. Men det håller vi på att undersöka, säger Fuxborg.

Enligt boende finns det poliser som bor i fastigheten, kan du säga något om det?

– Vad jag vet är det ingen som bor här som har en hotbild emot sig i alla fall, säger Thomas Fuxborg.

Tre trapphus rökfylldes, liksom garaget och lägenheter, och hundratals boende från har evakuerats från fastigheten.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00