Vindkraft som elkälla omnämns inte sällan i positiva ordalag. Men nu uppger flera experter att vindkraftsbranschen är en ”grön bubbla” som är rena rama förlustaffären för skattebetalarna.
Vindkraftverket drivs av ”billiga offentliga pengar och generösa stöd”, skriver nationalekonomen Christian Sandström, ekonomikonsulten Christian Steinbeck och Vindkraftsupplysningens grundare Madeleine Staaf i Kvartal.
”Många av de investeringar vi ser i dag är baserade på förväntningar om att staten ska fortsätta bjuda på 15–25 procent av intäkterna”, skriver de och syftar bland annat på statliga investeringsbidrag och miljönbonusar.
En faktor på elmarknaden är elcertifikatet som, kort beskrivet, är ett marknadsbaserat stödsystem för att främja produktionen av förnybar el. Konsumenterna betalar för elcertifikatet på sin elhandelsfaktura och alla som producerar förnybar el kan få elcertifikat från staten som de sedan kan sälja.
”På så sätt har övriga elproducenter subventionerat vindkraften med miljardbelopp. Notan har sedan förts vidare till slutkunden som delvis på grund av denna effekt upplevt stigande elräkningar de senaste åren”, skriver experterna.
Nyligen gästade Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och vd för INBEX, Världen idags Youtube-program Hotspot för att prata om vindkraft. Han påpekar i programmet att elcertifikaten i praktiken spelat ut sin roll eftersom värdet på dem rasat i takt med att fler vindkraftsproducenter tillkommit. Men generellt är han inne på samma spår som experterna i Kvartaltexten.
Blomgren uppger att 80 procent av företagen inom vindkraftsbranschen har gått med förlust.
– Det finns ingen bransch som har sådana här siffror rakt av. I den här branschen är katastrof normaltillståndet, det säger ju att det är något annat som pågår här, säger han.
I maj 2022 rapporterade Sveriges Radio om att ett statligt kinesiskt bolag är den enskilt största ägaren inom svensk vindkraft. Uppgifter i flera medier gör gällande att utländska investerare från länder som Kina, Luxemburg och Schweiz under de senaste åren står bakom 95 procent av de vindkraftsprojekt som det tagits investeringsbelsut för.
”Dessa aktörer har dragits till Sverige i en omfattning och fart som för tankarna till Klondyke”, skriver de tre experterna i Kvartal och syftar på guldruschen i USA i slutet av 1800-talet.
I Hotspot-avsnittet, som i skrivande stund haft över 33 000 visningar på Youtube, talar programledaren Marco Strömberg och Jan Blomgren även om vindkraftens framtidsutsikter. Blomgren ser inte att vindkraften kommer att bli lönsam i sig själv.
– Det här är en verksamhet som bara kan gå ihop om du ständigt får ett stöd, säger han.
Trion i Kvartal nämner även miljöutmaningar, exempelvis mikroplaster med till stor del oklar kemisk sammansättning som vindkraftverkens rotorblad avger ut i naturen samt hur skrot från anläggningarna ska kunna tas om hand.
Naturskyddsföreningen håller med om att vindkraftverk har viss negativ inverkan på djur, natur och klimat, men påpekar att ett vindkraftverks totala utsläpp under tillverkning, uppbyggnad och nedmontering är 12 gram koldioxid per producerad kWh, vilket man betonar är en låg siffra i sammanhanget.
”Förutsatt att vindkraften placeras på rätt plats är de negativa effekterna för just vindkraft lägre än alla övriga energislag”, skriver föreningen på sin hemsida.
Fotnot: Se Hotspots program med Jan Blomgren om den svenska vindkraftssatsningen på varldenidagplay.se