Nyheter

Experter: Storpolitik bakom muslimsk ilska mot Sverige

Att muslimska länders ledare kritiserar Sverige är hyckleri, menar vissa experter. På bilden ses en protest mot Sverige i Pakistan.
Att muslimska länders ledare kritiserar Sverige är hyckleri, menar vissa experter. På bilden ses en protest mot Sverige i Pakistan.

Att muslimska länder riktar kritik mot Sverige till följd av koranbränningarna har till stor del med storpolitik att göra. Det menar experter i SVT:s program Utrikesbyrån. Varför kritiserar länderna annars inte Kina, som tros ha satt minst en miljon muslimer i fångläger? frågar de sig.

Publicerad Uppdaterad

Under Sveriges Natoprocess så har Sverige gjort en eftergift till Turkiet och det kan ha skapat en bild av Sverige som en svagare aktör.

Marco Nilsson, statsvetare

I det senaste avsnittet av SVT:s Utrikesbyrån diskuteras hur det kommer sig att Sverige får så starka påtryckningar från muslimska länder på grund av koranbränningarna i jämförelse med Kina, där minst en miljon muslimska kineser satts i fångläger. Där räcker det med att man har läst Koranen för att dömas till långa fängelsestraff, uppger Kinakännaren Jojjo Olsson i  programmet.

Trots detta får Kina till och med beröm medan svenska flaggan bränns i muslimska länder, påpekas det i programmet.

– OIC [Islamiska samarbetsorganisationen] berömmer Kina för hur de behandlar den muslimska befolkningen i landet, säger Gilda Hamidi-Nia, utrikesreporter på SVT, och hänvisar till en punkt i en resolution från OIC-länderna 2019.  

Svaret på varför denna retorik förs gentemot Kina är, enligt statsvetaren Marco Nilsson, att flera av OIC-länderna är beroende av den ekonomiska strömningen från Kina. 

– Många av de här länderna är ekonomiskt beroende av Kina, säger han.

Till skillnad från Kina kan Sverige, enligt Nilsson, uppfattas som svagt av de muslimska länderna.

– Under Sveriges Natoprocess, som inte är slut än, så har Sverige gjort en eftergift till Turkiet och det kan ha skapat en bild av Sverige som en svagare aktör som man lättare kan utöva påtryckningar på, säger Nilsson. 

– I världspolitiken så fungerar inte svaghet så bra.

Sveriges Radios Mellanöstern­korrespondent Cecilia Uddén påtalar att många som bor i muslimska länder uppfattar att Sverige har fjäskat för Erdogan. 

– De är arga på Sverige för att vi fjäskar för Erdogan som fängslar journalister och oliktänkande och bedriver krig mot nordöstra Syrien, säger hon. 

Vidare påpekar hon att ledarna i muslimska länder passar på att använda situationen med koranbränningarna för att stärka sin egen legitimitet. 

– Sedan utnyttjar man det politiskt för att skapa egen legitimitet. Det är många ledare som har svårt med sin legitimitet, som kanske inte är valda eller som har tagit makten på konstiga sätt, och då vill man vara närmare sitt folk och deras ilska, säger hon. 

Powered by Labrador CMS