Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Hundratals afghaner köar vid den internationella flygplatsen i Kabul i hopp om att lämna landet. Samtidigt oroar sig experter för att talibanernas övertagande av landet kommer leda till fler terrordåd. Foto: AP/TT

Experter: Risken för terrordåd i väst ökar

Risken för terrordåd i västvärlden ökar med talibanernas maktövertagande i Afghanistan, menar antiterrorexperter. Även FN varnar för att landet nu kan bli ett nytt växthus för terrorism.

Att talibanerna stormat flera fängelser och släppt ut tiotusentals fångar, varav många uppges tillhöra talibanerna eller IS, väcker oro bland analytiker.

Nyheter · Publicerad 07:30, 18 aug 2021

Den svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att det i första hand är viktig information om militanta islamister och deras verksamhet som går förlorad när talibanerna på nytt tar kontroll i Afghanistan.

– När västerländska styrkor lämnar Afghanistan så förlorar vi tillgång till helt centrala underrättelser. Det är ett bakslag i arbetet med att avvärja terrorangrepp och att kunna kontrollera de militanta islamisternas rörelser och aktivitet i landet, säger han till den danska tidningen BT.

Jacob Kaarsbo, tidigare analyschef för det danska försvarets underrättelsetjänst, tror att utvecklingen kommer att leda till ökade problem med terrorism i väst.

– Självklart finns det fler amerikanska och brittiska mål [för terroraktioner], säger han till BT.

Men även mål i Skandinavien kan, enligt Jacob Kaarsbo, duga lika gott för terroristerna.

FN:s säkerhetsråd flaggade för risken för ökad internationell terrorism efter sitt extrainkallade möte om utvecklingen Afghanistan i New York på måndagen.

I ett gemensamt uttalande understryker rådets 15 medlemsländer vikten av att motverka terrorism i Afghanistan, så att landet ”inte används för att hota eller attackera något annat land, och så att varken talibanerna eller någon annan afghansk grupp eller individ stödjer terrorister i något annat land”.

Något som oroar analytiker internationellt är att talibanerna stormat flera fängelser och släppt ut tiotusentals fångar, varav många uppges tillhöra talibanerna eller IS.

Den amerikanske antiterrorforskaren Jonathan Schroden vid CNA Corporation säger till tidningen Decca Herald att så många som 10 000 fångar redan kan ha släppts. Det är en tredjedel av de intagna som enligt afghanska myndigheter fanns på landets fånganstalter i oktober 2018.

Striderna kring anstalterna har varit hårda, uppger Jonathan Schroden, och har ofta föregått övertagandet av enskilda städer. Målet, menar han, har i första hand varit att öka antalet väpnade män på talibanernas sida.

– De har kunnat öka sina trupper. Även om inte varje frisläppt fånge anslutit sig till dem är det tillräckligt många för att ge talibanerna fler väpnade män i varje stad, säger han.

Vad som blir nästa steg för talibanerna, när de väl konsoliderat sin makt i landet, är oklart.

– Talibanerna kommer naturligtvis att försöka få internationellt erkännande som legitim stat. Det kommer knappast att ske, och därför kan det sluta med att vi får en återgång till situationen före den USA-ledda invasionen, säger Magnus Ranstorp till BT.

Enligt nyhetsbyrån AP väntas talibanerna inom kort ge landet samma namn som före 2001, alltså Islamiska emiratet Afghanistan.

Det är ett bakslag i arbetet med att avvärja terrorangrepp och att kunna kontrollera de militanta islamisternas rörelser och aktivitet i landet.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00