Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Expert: Sverige bör slopa stödet till terrordömda

Så länge den palestinska myndigheter avsätter sju procent av sin budget till terrordömda och deras familjer, borde omvärlden minska sitt bistånd lika mycket. Det sade Itamar Marcus från Palestinian Media Watch när han nyligen besökte riksdagen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 7 feb 2019

Palestinian Media Watch och andra har genom öppna källor kunnat slå fast att den palestinska myndigheten lägger sju procent av sin budget på att betala palestinier som avtjänar eller avtjänat straff i Israel, liksom till döda våldsverkares familjer.

I den palestinska budgeten för 2018 uppgår lön till fängslade och frigivna fångar till 153 miljoner dollar, och betalas direkt ur den Palestinska myndighetens budget. Summan som via PLO utbetalas till dödade ”martyrers” familjer hamnade på 190 miljoner dollar.

Den summa som de fängslade får varje månad, är högre ju lägre strafftiden är. Just denna koppling mellan utbetalningarna och antalet år i fängelse har upprört bland annat det nederländska parlamentet.

– Bara några dagar efter att jag varit i det nederländska parlamentet och talat om det här, beslöt man att minska sitt bistånd till den palestinska administrationen med sju procent, sade Itamar Marcus vid ett seminarium i riksdagen förra veckan.

Enligt det beslut som antogs i Nederländerna ska regeringen ”göra sitt yttersta för att samarbeta med andra EU-länder och genom EU:s institutioner uppmana den Palestinska myndigheten att sluta koppla utbetalningarna till straffets längd”, och att, om så inte sker, redan i år skära ner det nederländska biståndet.

– Det är ett sätt att markera för den Palestinska myndigheten att dessa utbetalningar måste upphöra, samtidigt som man inte bidrar till att hela myndigheten kollapsar, sade Itamar Marcus.

USA:s kongress antog förra sommaren lagstiftning som stoppade bistånd till Palestinska myndigheten (PA) till dess att betalningarna till fångar och deras familjer, vilket går genom PLO, stoppas. Även Australien har dragit in delar av sitt bistånd, för att visa sitt ogillande mot utbetalningarna.

Även det israeliska Knesset har av detta skäl verkat för att minska sina utbetalningar till den Palestinska myndigheten

Mikael Oscarsson (KD), som stod som värd för mötet med Itamar Marcus förra veckan, vill försöka påverka Sverige att gå samma väg.

– Sverige borde föregå med gott exempel för att signalera att detta inte är acceptabelt, sade han, och tillade att han avser få till stånd en debatt om frågan i riksdagen.

Itamar Marcus var i Stockholm senast 2016. Då talade han om hur uppviglingen mot Israel i palestinska skolböcker kunde kopplas mot de många knivdåd som under den vintern utfördes av palestinska tonåringar. Och läget har inte blivit bättre sedan dess.

– Skolböcker men också barnprogram i den palestinska administrationens tv-kanal poängterar om och om igen, att de som utfört terrordåd mot israeler är hjältar och martyrer, sade han.

– Det är en hel generation ungdomar som lärt sig att hata Israel och som hela tiden får höra att det här hatet är något gott, eftersom Israel och judarna är satans verktyg.

Ändå har Itamar Marcus svårt att se att de granskningar av de palestinska skolböckerna som lanserats i en del europeiska länder, hjälper annat än kortfristigt.

– Man kan censurera 30 sidor här och 30 sidor där. Men så länge den palestinska ledningen har på sin agenda att utså hat i stället för fred, och till exempel slår ner på alla försök att få palestinska och israeliska ungdomar att mötas, så blir det ingen förändring, sade han.

– Tänk om världens länder kunde enas om att avsätta en del av sina medel till den palestinska administrationen för projekt som bygger på handfast dialog mellan palestinier och israeler. Då skulle de göra en verklig insats för fred.

Bara några dagar efter att jag varit i det nederländska parlamentet och talat om det här, beslöt man att minska sitt bistånd till den palestinska administrationen med sju procent.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00