Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Expert: Sverige bör slopa stödet till terrordömda

Så länge den palestinska myndigheter avsätter sju procent av sin budget till terrordömda och deras familjer, borde omvärlden minska sitt bistånd lika mycket. Det sade Itamar Marcus från Palestinian Media Watch när han nyligen besökte riksdagen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 7 feb 2019

Palestinian Media Watch och andra har genom öppna källor kunnat slå fast att den palestinska myndigheten lägger sju procent av sin budget på att betala palestinier som avtjänar eller avtjänat straff i Israel, liksom till döda våldsverkares familjer.

I den palestinska budgeten för 2018 uppgår lön till fängslade och frigivna fångar till 153 miljoner dollar, och betalas direkt ur den Palestinska myndighetens budget. Summan som via PLO utbetalas till dödade ”martyrers” familjer hamnade på 190 miljoner dollar.

Den summa som de fängslade får varje månad, är högre ju lägre strafftiden är. Just denna koppling mellan utbetalningarna och antalet år i fängelse har upprört bland annat det nederländska parlamentet.

– Bara några dagar efter att jag varit i det nederländska parlamentet och talat om det här, beslöt man att minska sitt bistånd till den palestinska administrationen med sju procent, sade Itamar Marcus vid ett seminarium i riksdagen förra veckan.

Enligt det beslut som antogs i Nederländerna ska regeringen ”göra sitt yttersta för att samarbeta med andra EU-länder och genom EU:s institutioner uppmana den Palestinska myndigheten att sluta koppla utbetalningarna till straffets längd”, och att, om så inte sker, redan i år skära ner det nederländska biståndet.

– Det är ett sätt att markera för den Palestinska myndigheten att dessa utbetalningar måste upphöra, samtidigt som man inte bidrar till att hela myndigheten kollapsar, sade Itamar Marcus.

USA:s kongress antog förra sommaren lagstiftning som stoppade bistånd till Palestinska myndigheten (PA) till dess att betalningarna till fångar och deras familjer, vilket går genom PLO, stoppas. Även Australien har dragit in delar av sitt bistånd, för att visa sitt ogillande mot utbetalningarna.

Även det israeliska Knesset har av detta skäl verkat för att minska sina utbetalningar till den Palestinska myndigheten

Mikael Oscarsson (KD), som stod som värd för mötet med Itamar Marcus förra veckan, vill försöka påverka Sverige att gå samma väg.

– Sverige borde föregå med gott exempel för att signalera att detta inte är acceptabelt, sade han, och tillade att han avser få till stånd en debatt om frågan i riksdagen.

Itamar Marcus var i Stockholm senast 2016. Då talade han om hur uppviglingen mot Israel i palestinska skolböcker kunde kopplas mot de många knivdåd som under den vintern utfördes av palestinska tonåringar. Och läget har inte blivit bättre sedan dess.

– Skolböcker men också barnprogram i den palestinska administrationens tv-kanal poängterar om och om igen, att de som utfört terrordåd mot israeler är hjältar och martyrer, sade han.

– Det är en hel generation ungdomar som lärt sig att hata Israel och som hela tiden får höra att det här hatet är något gott, eftersom Israel och judarna är satans verktyg.

Ändå har Itamar Marcus svårt att se att de granskningar av de palestinska skolböckerna som lanserats i en del europeiska länder, hjälper annat än kortfristigt.

– Man kan censurera 30 sidor här och 30 sidor där. Men så länge den palestinska ledningen har på sin agenda att utså hat i stället för fred, och till exempel slår ner på alla försök att få palestinska och israeliska ungdomar att mötas, så blir det ingen förändring, sade han.

– Tänk om världens länder kunde enas om att avsätta en del av sina medel till den palestinska administrationen för projekt som bygger på handfast dialog mellan palestinier och israeler. Då skulle de göra en verklig insats för fred.

Bara några dagar efter att jag varit i det nederländska parlamentet och talat om det här, beslöt man att minska sitt bistånd till den palestinska administrationen med sju procent.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier