Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Expert om våldsspiral där anhöriga skjuts: ”Läskig utveckling”

Politikernas och polisens verktyg för att stoppa gängrekryteringen i Sverige verkar inte fungera. Våldsspiralen där allt fler oskyldiga drabbas är svår att stoppa enligt Manne Gerell, forskare i kriminologi.

– Det är en väldigt läskig utveckling, säger han.

Nyheter · Publicerad 07:00, 14 sep 2023

Inom loppet av en vecka har en rad skjutningar skett i landet, bland annat i Uppsala. I flera fall tycks gärningsmännen varit ute efter anhöriga till medlemmar i kriminella nätverk. I torsdags mördades en kvinna, som enligt medieuppgifter är mamma till en ledande person inom ett av nätverken, i Uppsala.

Natten mot söndagen skedde en ny skottlossning i staden – ingen kom till skada, men skjutningen misstänks vara en hämnd­aktion där måltavlan ska ha varit en anhörig till gängledaren känd som ”Kurdiska räven”.

I tisdags hittades en man skjuten man i ett trapphus i stadsdelen Sala backe, också Uppsala. Mannen, som var i 25-årsåldern, förklarades död när han anlände till sjukhuset. En anhörig till ”Kurdiska räven” misstänks ha varit den riktiga måltavlan, men fel person ska ha skjutits, enligt uppgifter till SVT.

Natten mot onsdagen skedde ytterligare en skjutning i Uppsala, men det är i nuläget oklart om även detta verkar vara en hämndaktion som riktas mot någon gängmedlems anhöriga.

Oavsett vilket påpekar Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö universitet, att dåd mot kriminellas anhöriga verkar bli vanligare.

– Det är en ny förändring i den kriminella världen, säger han.

Han ser det som en eskalerade utveckling som startade med mordet på Karolin Hakim på öppen gata i Malmö för fyra år sedan, då de gängkriminella inte kom åt hennes man.

Manne Gerell tycker utvecklingen är ”väldigt läskig”. Samtidigt tänker han att det kanske kan leda till fler avhopp, eftersom det blir jobbigare att vara gängkriminell.

Flera av veckans senaste skjutningar misstänks alltså ha kopplingar till gängledaren ”Kurdiska räven”.

Att han befinner sig Turkiet och därifrån tycks finansiera och delegera brotten gör det svårt att stoppa våldsspiralen, enligt Manne Gerell.

– Det verkar som om polisen har bra bevis. De skulle kunna lagföra honom, men det blir väldigt svårt att stoppa våldsspiralerna när pengapåsen är där, och Turkiet vägrar lämna ut honom, säger han.

Ett alternativ skulle kunna vara att den ”Kurdiska räven” åtalas i Turkiet i stället, eftersom de brott han har begått även är brott där. Det har skett tidigare för en annan ledare för ett kriminellt nätverk som också var turkisk medborgare. Men han friades visserligen i landet.

I övrigt tycker Manne Gerell att polisen verkar ha blivit bättre på att utreda skjutningarna.

– Jag upplever att de har blivit mer framgångsrika än tidigare. De har gjort fler gripanden, fler har åtalats och det finns flera fällande domar från skjutningar som skedde förra året, säger han.

Att polisen är bra på att utreda är ett av två ben för att bryta våldsspiralen. Det andra benet handlar om att bryta nyrekryteringarna till gängen, anser Manne Gerell. Det ger han sämre betyg.

– Vi behöver bättre verktyg för de barn och unga som kommer på sned. Inget verkar fungera särskilt bra nu i Sverige, säger han.

Det är en ny förändring i den kriminella världen.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00