Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
2 Petrusbrevet 3:8

Världen idag

Trots att regeringen riskerar att bryta mot grundlagen menar utbildningsminister Anna Ekström (S) att etableringsstoppet av konfessionella skolor ska bli av. På bilden syns hon ta emot utredningen om konfessionella inslag i skolväsendet av regeringens utredare Lars Arrhenius. Foto: Marko Säävälä/TT

Expert om regeringens skolförslag: Inte juridiskt möjligt

Nu riktas svidande kritik från flera håll mot regeringens beslut att gå vidare med förslaget om etableringsstopp för konfessionella friskolor, trots den statliga utredningens varningar. Universitetslektorn i konstitutionell rätt, Hedvig Bernitz, menar att ett förbud inte är möjligt av rättighetsskäl.

Nyheter · Publicerad 07:00, 11 jan 2020

Sedan utredningen om konfessionella friskolor presenterades har såväl Liberalerna som Socialdemokraterna vidhållit sin position om att stoppa ny konfessionell skolverksamhet. Detta trots att utredningen på flera områden uttrycker stor tveksamhet. På längre sikt kan förbudet leda till ”begränsat utrymme för elever att få sin positiva religionsfrihet tillgodosedd”, skriver utredaren.

Det påpekas också att ett etableringsstopp inte nödvändigtvis är en ”ändamålsenlig eller proportionerlig åtgärd” för att komma till rätta med segregationen. Regeringen riskerar även att bryta mot grundlagen och internationella konventioner och att diskriminera de familjer vars tro i dag inte finns representerad som ett skolalternativ.

Ändå menar utbildningsminister Anna Ekström (S) att etableringsstoppet ska bli av. Faktum är att Socialdemokraterna mitt under den nuvarande debatten i sociala medier har påmint om att man egentligen vill förbjuda alla konfessionella friskolor. Och fackförbundet LO skriver på Twitter att det inte är en rättighet att ”pådyvla våra barn” föräldrarnas tro.

LO:s formulering har fått flera kritiker att påpeka att varken staten, S eller LO äger barnen. Och ärkebiskop Antje Jackelén går i klinch med LO.

”Så respektlöst och onyanserat av @LOSverige att kalla det som enligt svensk lag är barnens rätt för att pådyvla en trosuppfattning”, twittrar hon.

Hedvig Bernitz, universitetslektor i konstitutionell rätt vid Stockholms universitet, var en av de experter som anlitades i arbetet med utredningen.

Hon har tidigare i flera olika sammanhang slagit fast att de konfessionella skolorna är här för att stanna.

– Ur ett juridiskt perspektiv, ett rättighetsperspektiv, så är det inte möjligt att förbjuda konfessionella friskolor, vare sig de vi har i dag eller att förbjuda nyetablering, har hon tidigare sagt till Signum.

”Kraften i engagemanget mot de konfessionella fristående skolorna som har ungefär en procent av landets elever liknar numera fundamentalistens”, skriver Martin Tunström på Barometerns ledarsida.

Det som framkommer i utredningen, att förslaget kan stå i strid med EU-rätten och diskrimineringslagen, skulle i normala fall leda till att regeringen backar, skriver han.

”Anna Ekström väljer istället för att lyssna till utredarens varningsord och hänvisningar till grundlag att inleda något som lär bli en lång golgatavandring till Europadomstolen i Strasbourg”.

Invändningarna i utredningen borde leda till slutsatsen att förslaget om etableringsstopp ska läggas i papperskorgen, menar även Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, i ett blogginlägg.

Ur ett juridiskt perspektiv, ett rättighetsperspektiv, så är det inte möjligt att förbjuda konfessionella friskolor, vare sig de vi har i dag eller att förbjuda nyetablering.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00