Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Överenskommelsen som slutits mellan regeringen och den politiska vilden Amineh Kakabaveh ses inte med blida ögon av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Expert: Krisen och avtalet kan försvåra Turkietförhandling

Turerna kring avtalet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan ha låst läget i Natoförhandlingarna med Turkiet ytterligare.

– Det finns en tydlig risk att den avvärjda regeringskrisen och det förnyade avtalet nu blir ännu mer uppmärksammat i Turkiet, säger experten Paul Levin.

Nyheter · Publicerad 17:30, 8 jun 2022

För att säkra Amineh Kakabavehs röst behövde regeringen föra nya samtal och bekräfta den överenskommelse som man slöt med henne i november i fjol. Då var hennes röst avgörande för att Magdalena Andersson (S) skulle bli statsminister, nu räddade den justitieminister Morgan Johansson (S).

Samtalen ledde inte fram till några nya punkter i avtalet. Men avtalet inleds med att S lovar att fördjupa sitt samarbete med det kurdiska partiet PYD, som Turkiet ser som terrorstämplade PKK:s syriska gren.

– Den här överenskommelsen nämner det politiska partiet PYD vid namn och säger att det är en legitim samarbetspartner. Det ses inte med blida ögon i Turkiet, säger Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Han menar att överenskommelsen med Kakabaveh troligtvis gör det svårare för regeringen att hitta en smidig diplomatisk kompromiss med Ankara.

Är det möjligt att både hålla fast vid avtalet med Kakabaveh och göra Turkiet nöjt?

– Det är onekligen svårt. Det försvårar möjligheten att hitta en kompromisslösning, säger Levin.

– Det finns en tydlig risk att den avvärjda regeringskrisen och det förnyade avtalet nu blir ännu mer uppmärksammat i Turkiet och därmed bidrar till att höja det politiska tonläget mot Sverige där.

Levin frågar sig om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ens vill ha en kompromisslösning av inrikespolitiska skäl. Nästa år är det val i Turkiet, om det inte blir nyval innan dess.

– Han är nog ganska nöjd med den här öppna diplomatiska striden. PKK är en populär fråga och hans linje har brett politiskt stöd i Turkiet, säger Levin.

Den svenska regeringen försöker ha diskreta, diplomatiska samtal utan insyn, men både Kakabaveh och turkiska politiker har framfört sina motstridiga krav offentligt.

– Allt sker väldigt offentligt, vilket tyder på att det är väldigt mycket politik inblandat från den turkiska sidan. Det gör det svårare att hitta en lösning, det blir svåra offentliga låsningar, säger Levin.

Sverige, Finland, och många Natoländer har haft förhoppningar om att situationen ska vara löst tills Natos toppmöte hålls i Madrid den 29–30 juni.

– Det är inte omöjligt, men det har inte blivit lättare, säger Levin.

TT har sökt Turkiets ambassadör i Stockholm, Hakki Emre Yunt, men han avböjer att kommentera.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10