Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

"Ingenting har hänt och det var inte särskilt oväntat", säger Tommy Möller, statsvetarprofessor vid Stockholms universitet, Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Expert: Extraval rycker närmare

Inte särskilt oväntat att Centerledaren Annie Lööf fick packa ihop. Och nu ökar risken för ett extraval, enligt en expert.

Nyheter · Publicerad 11:48, 22 nov 2018

– Ingenting har hänt och det var inte särskilt oväntat, säger Tommy Möller, statsvetarprofessor vid Stockholms universitet, som redan från början ifrågasatte poängen med att ge Annie Lööf sonderingsuppdraget med inriktning att prata sakpolitik.

Vad som händer nu är närmast omöjligt att veta.

– Rent generellt så ökar trycket på partierna nu successivt så länge tiden går. För varje dag som går tänker jag mig att incitamentet från de olika partiföreträdarna ökar för att öppna upp för andra lösningar än de man nu framhärdar är de enda tänkbara. Vad det kommer leda till konkret, det vågar jag inte spekulera om, säger Möller.

Även om få fortfarande tror på, eller vill ha, ett extraval, så gör de oförenliga ståndpunkterna oundvikligen att det rycker närmare.

– Det gör att man närmar sig ett stup i form av ett extraval som egentligen ingen vill ha, ja, Sverigedemokraterna vill ju ha det. Men man handlar på ett sätt som gör att risken rycker närmare, säger Möller.

Läkare på Irland spjärnar emot beslut om fri abort

Folkomröstning. Många läkare på Irland meddelar nu att de inte tänker utföra aborter och vissa vill inte ens hänvisa kvinnor till andra läkare som kan avbryta en...

Oansvarigt att inte vaccinera mot mässling

Ledare En dödlig sjukdom För ganska precis ett år sedan kom ett larm från vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön. Ett av de första fallen i modern tid av mässling hade...