Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Expert: Därför hävdar Putin att Ukraina är nazistiskt

Radikalhögern har mycket litet politiskt inflytande i Ukraina. Ändå har Rysslands president Vladimir Putin återkommande hävdat att Ukraina måste ”avnazifieras”.

– Han knyter an till en retorik från Stalin-tiden och utnyttjar att Ukraina inte gjort upp med delar av sitt förflutna, säger Ukrainaexperten Per Anders Rudling.

Nyheter · Publicerad 10:00, 29 mar 2022

När Vladimir Putin inledde invasionen i Ukraina sade han att det handlade om en ”specialoperation” vars syfte är att ”avnazifiera” Ukraina. Många som bemöter de ryska påståendena om ett nazistiskt styrt Ukraina hänvisar till landets president Volodymyr Zelenskyj. Denne är jude, vars farfarsfar dog i Förintelsen, och han växte upp i Kryvyi Rih, en region dit det tsarryska riket förvisade judar.

För tre år sedan talade Zelenskyj dessutom om Segerdagen över nazismen, den 9 maj, som ”vår tacksägelsedag”.

”Tacksägelse för att nazismens omänskliga ideologi är en del av det förflutna, tacksägelse för dem som stred mot nazismen – och vann”, sade han enligt Kyiv Post.

Vad är det då i den ukrainska historien som skaver så pass mycket att Ryssland i sin krigsretorik kan hänvisa till ukrainska ”nazister” och ”nynazister”?

Till viss del handlar det om att Ukraina ännu inte fullt ut belyst den del av Förintelsen som utspelade sig i landet under andra världskriget, och som ledde till att minst 1,5 miljoner judar dödades. I sin iver att markera mot Ryssland har Ukrainas ledning i stället satsat på ”fel” historiska hjältar efter Sovjetunionens sammanbrott.

– För litauerna var Sovjetunionen och ryssarna de stora förbrytarna under andra världskriget, inte tyskarna, och så ser det ut också i Ukraina, säger Per Anders Rudling, historiker vid Lunds universitet.

– Ur historisk synvinkel har man varken bearbetat landets roll under Förintelsen, eller de högerradikala grupper som var inblandade.

En sådan grupp är Organisationen för ukrainska nationalister, OUN, som tidvis samarbetade med nazisterna. Dess mest kände ledare, Stepan Bandera, hamnade på ukrainska frimärken 2009, 100 år efter sin födelse, och har snudd på hjälteförklarats officiellt.

– Paradoxen är att de demokratiskt valda ukrainska presidenter som rehabiliterat dessa grupper inte alls är några nazister. Men de har valt hjältar och referenspunkter som är så antiryska som tänkas kan, säger Per Anders Rudling, som menar att Putin nu utnyttjar detta i sin retorik.

– Han knyter an till Stalins språk, och bygger legitimitet på retoriken kring Det stora fosterlandskriget, där logiken är att Sovjetunionen befriade världen från fascism.

De så kallade Euromaidan-protesterna och krigsutbrottet i Donbass 2014 ledde i Ukraina till en process av stärkt nationell identitet.

Den ukrainske historikern Vjatjeslav Lichatjev beskriver utvecklingen i den engelskspråkiga samlingsrapporten ”Extremhögerns många ansikten i den post-kommunistiska regionen”.

Behovet av att markera mot Ryssland, menar han, gjorde även att ukrainarna började anamma uttryck och symboler med rötter i den politiskt marginaliserade extremhögern – allt från slagordet ”Ära åt Ukraina – ära åt hjältarna” till den OUN-affilierade paramilitära gruppen UPA:s svart-röda flagga.

”På så sätt blev symboler som tidigare associerats med en marginell nationalistisk tradition gradvis en del av offentligheten, samtidigt som de miste sin radikala betydelse”, skriver Vjatjeslav Lichatjev.

Anklagelsen om att det Ukraina som attackerades av Ryssland i februari i år skulle vara ”nazistiskt” beskrivs av Per Anders Rudling dock som ”grotesk”.

– Ukraina har varit det fattigaste och mest korrupta landet, men också det friaste, öppnaste och mest pluralistiska – en imperfekt demokrati med väldigt mycket mer politisk frihet än flera Natoländer, säger han.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier