Nyheter

Expert: Därför hamnade Folkhälsomyndigheten fel

Smittspridningen har tagit rejäl fart i Sverige igen.
Smittspridningen har tagit rejäl fart i Sverige igen.

Det blev aldrig en långsamt ökande smittspridning med mindre, lokala, utbrott. I stället blev det på kort tid en omfattande samhällsspridning av coronaviruset, med ett snabbt ökande antal infekterade och sjuka som följd. Hur kunde Folkhälsomyndigheten ha så fel?

Publicerad Uppdaterad

I somras sade statsepidemiolog Anders Tegnell att han inte trodde att det skulle komma en andra våg av smittspridning. Nu när smittspridningen, under hösten, tagit rejäl fart igen menar många att vi befinner oss i en andra våg.

Hur kunde Folkhälsomyndigheten ha så fel?

– Därför att Folkhälsomyndigheten, precis som alla andra, gissar. Vi vet ju så lite om det här viruset. Jag trodde inte heller på någon andra våg i våras. Jag hade fel och många med mig. Visst måste man kunna ställa högre krav på en myndighet än på en enskild individ vad gäller prognoser, men jag kan ändå förstå att även en myndighet kan hamna fel, eftersom det är oerhört svårt att se in i framtiden, säger Jonas F. Ludvigsson, läkare vid Örebro universitetssjukhus och professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.

Vid den förra pandemin, svininfluensan 2009, var det precis tvärtom. Många trodde på en andra våg och i Sverige vaccinerades en större andel av befolkningen än i nästan något annat land.

Därutöver verkar det som att de länder som drabbades hårt i våras drabbas hårt nu också. Som Storbritannien, Frankrike, Spanien, Belgien – och Sverige.

Ett land som har klarat sig förhållandevis bra ur smittsynpunkt är Island. I ett avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning som sändes nyligen framgår det att landet arbetat mycket hårt med testning och smittspårning. I vissa fall har man exempelvis letat upp hundratals personer som varit i kontakt med en smittad person.

I tv-programmet framgår det även att man testade människor som anlände med flyg till landet.

Samtidigt kunde personer som kom från smitthärdar i Alperna kliva rakt in i Sverige, utan någon kontroll. Resenärer som upplevde symptom skulle hålla sig hemma, men övriga kunde leva på som vanligt, var budskapet.

Ett annat budskap som Folkhälsomyndigheten basunderade ut under våren var att vanligt folk som upplevde symptom inte behövde testa sig. Först i maj/juni kom testning av allmänheten igång.

När Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren (S) ställs mot väggen för saken i Uppdrag granskning skyller de på regionerna och menar att regionerna hade kunnat testa allmänheten utan direktiv från vare sig Folkhälsomyndigheten eller regeringen.

Powered by Labrador CMS