Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Flyktingläger i Choufa i Tunisien vid gränsen till Libyen. Fortfarande strömmar tusentals människor över gränsen till Tunisien varje dag. Foto: Scanpix

EU:s flyktingbehandling kritiseras

Varför klarar inte det rika Europa av att ta emot 20 000 tunisiska flyktingar, medan Tunisien tagit emot 200 000 flyktingar från Libyen? Orättfärdigheten sticker i ögonen på Tunisiens katolske ärkebiskop, monsignore Maroun Lahham.

Nyheter · Publicerad 10:08, 20 jul 2011

"20 000 tunisier har kommit till ett Europa som möjligen genomgår en kris, men trots det fortfarande är rikt, och de tas emot ogästvänligt," skriver ärkebiskopen i ett brev som publicerats av Jesuiternas flyktingtjänst, JRS.
"Medan samtidigt 200 000 (tio gånger fler) utlänningar har tagit sig till ett Tunisien som inte på långa vägar är så rikt som Europa, som ännu inte kommit igenom sin egen politiska kris, och tunisierna har tagit emot dessa människor med öppna armar, har öppnat sina hus och skolor och delar sitt dagliga bröd med dem."
"Sett från Medelhavets sydliga kust, där gästfriheten både har ett egenvärde och är en plikt, är detta svårt att begripa".

Maroun Lahham beskriver i sitt brev hur frivilligsektorn i Tunisien snabbt mobiliserade vid gränsen när Libyens gästarbetare i desperation började fly striderna tidigare i år. Uppemot 300 000 människor vällde in över gränsen vid en tidpunkt då Tunisien knappt hunnit hämta sig efter sin egen "politiska och sociala tsunami", som ärkebiskopen kallar det.
Hela 95 procent av flyktingarna har blivit inhysta i tunisiska hem, skriver euronews.net.
Men mellan 4 000 och 5 000 människor lever kvar vid gränsen, där de nu väntat i tre månader på att antingen kunna ta sig till länder som Nigeria, Somalia och Eritrea, eller kunna återvända hem till Libyen.
På EU-nivå har inte engagemanget för flyktingarna i Tunisien varit särskilt stort. I början av veckan kom dock ett rop på solidaritet från sex ledamöter i Europaparlamentet. De sex hade besökt flyktinglägret Choufa, där omkring 3 700 människor lever i tält i öknen.
Ledamöterna beskriver hur de berördes djupt både av flyktingarnas svåra situation och av tunisiernas gästfrihet.

Nu måste EU-länderna ta sitt ansvar, skriver de, och ta emot dem som varken kan återvända till Libyen eller sitt egentliga hemland.
I Libyen har situationen utvecklats till ett ställningskrig. Rebellerna uppges ha drivit bort största delen av Gaddafis styrkor från oljestaden Brega i öster, i vad som beskrivs som den största striden vid östfronten på flera veckor. Nato har stött rebellernas luftattacker, samtidigt som man fortsatt med sina egna luftattacker mot Tripoli.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10