Nyheter

EU:s flyktingbehandling kritiseras

Flyktingläger i Choufa i Tunisien vid gränsen till Libyen. Fortfarande strömmar tusentals människor över gränsen till Tunisien varje dag.

Varför klarar inte det rika Europa av att ta emot 20 000 tunisiska flyktingar, medan Tunisien tagit emot 200 000 flyktingar från Libyen? Orättfärdigheten sticker i ögonen på Tunisiens katolske ärkebiskop, monsignore Maroun Lahham.

"20 000 tunisier har kommit till ett Europa som möjligen genomgår en kris, men trots det fortfarande är rikt, och de tas emot ogästvänligt," skriver ärkebiskopen i ett brev som publicerats av Jesuiternas flyktingtjänst, JRS.
"Medan samtidigt 200 000 (tio gånger fler) utlänningar har tagit sig till ett Tunisien som inte på långa vägar är så rikt som Europa, som ännu inte kommit igenom sin egen politiska kris, och tunisierna har tagit emot dessa människor med öppna armar, har öppnat sina hus och skolor och delar sitt dagliga bröd med dem."
"Sett från Medelhavets sydliga kust, där gästfriheten både har ett egenvärde och är en plikt, är detta svårt att begripa".

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS