Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Flyktingar köar i väntan på att få varma kläder nära Österrikes gräns mot Tyskland 22 november. Foto: Kerstin Jönsson / AP / TT

Europeiska rådets ordförande: Flyktingströmmen måste stoppas

Flyktingar som kommer till Europa bör interneras i upp till 18 månader av säkerhetsskäl. Det säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som också menar att flyktingströmmen måste stoppas.

Nyheter · Publicerad 14:05, 4 dec 2015

EU:s främsta prioritet när det gäller flyktingsituationen bör vara att skydda Schengenområdets yttre gränser. Det säger Donald Tusk i en intervju med sex europeiska tidningar.

Beslutet att 160 000 flyktingar som befinner sig i Italien och Grekland ska fördelas mellan EU-länderna, med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Tysklands förbundskansler Angela Merkel som pådrivande, har i praktiken inte fått någon effekt, då de flesta EU-länder motsätter sig att ta emot flyktingar. Knappt 200 av flyktingarna har så här blivit utplacerade. Tusk konstaterar att systemet inte har något stöd av en EU-majoritet.
– Låt oss undvika hyckleri. Det handlar inte längre om internationell solidaritet, utan om ett problem när det gäller kapacitet i Europa. Européer skulle vara mindre motvilliga om EU:s yttre gränser var under kontroll, säger Tusk, enligt EU Observer.

Allmänhetens förtroende för regeringarnas förmåga att tackla flyktingkrisen kan bara återupprättas genom ett nytt strikt kontrollsystem vid EU:s yttre gränser, menar Tusk, skriver The Guardian.
– I dag är det, helt enkelt, för lätt att nå Europa, fortsätter han. Fruktan för följderna av att ta emot den stora mängden flyktingar som kommer är den största oron i Europa i dag, enligt Tusk.
– Diskussionen hålls i dag inte bland politiker, intellektuella eller debattörer. För första gången på många, många år har jag märkt att debatten verkligen finns bland allmänheten, för att fruktan och osäkerheten är så påtaglig. Man kan känna denna fruktan, dessa känslor på gatan, säger Tusk. Angela Merkel har tidigare sagt att flyktingvågen är för stor för att kunna stoppas. Utan att nämna den tyske förbundskanslern vid namn sade Tusk att det är en farlig uppfattning.
– Den här flyktingvågen är för stor för att inte stoppas, säger Tusk och tillägger att ingen, Tyskland inkluderat, är redo att absorbera så många flyktingar.

Säkerhetsrisken gör också att flyktingar bör interneras i upp till 18 månader för att det ska kunna säkerställas att de inte utgör något hot.
– Det behövs mer tid än bara en minut för att ta fingeravtryck. Inom internationell lag och även i europeisk lag har vi den här regeln om 18 månader för den granskning som behövs, säger Tusk enligt The Guardian.

Det är en myt att de flesta flyktingar som når Europa kommer från Syrien, enligt Europiska rådets ordförande. Fler än två tredjedelar är migranter utan flyktingskäl som bör avvisas, hävdar han. Det motsägs dock av Internationella organisationen för migration, IOM, noterar The Guardian. Nära två tredjedelar av de som tagits till EU via Turkiet är syrier, enligt IOM.

EU-experten Janis Emmanouilidis, direktor vid European Policy Centre i Bryssel, förvånas över att Donald Tusk så ensidigt betonar säkerhetsfrågan.
– Donald Tusk har alltid varit mer fokuserad på säkerhetsdimensionen av flykting/migrationskrisen, men varför han nu, vid den här tidpunkten, uttalar sig så här fokuserat, är svårt att förstå eftersom det finns ett behov av att nå en kompromiss på europeisk nivå, vilket redan är mycket svårt. I hans position som ordförande för Europeiska rådet, skulle det vara förnuftigt att ha en balanserad inställning för att lyckas nå en kompromiss, säger Janis Emmanouilidis till Deutsche Welle.

I Tyskland enades de 16 delstatsregeringarna på torsdagen om att skärpa kontrollen av alla asylsökande, av säkerhetsskäl. Personliga intervjuer ska nu göras med samtliga flyktingar, skriver Deutsche Welle.
– Jag har kommit fram till att det är nödvändigt att återinföra individuella prövningar för flyktingar och asylsökande, oavsett vilket land de kommer från, sade Tysklands inrikesminister Thomas de Maziere vid en presskonferens. Vid torsdagens möte beslöt också de tyska delstatsministrarna att de flesta asylsökande från Afghanistan kan sändas tillbaka till "säkra områden" i hemlandet. Beslutet kritiseras av Guenter Burkhardt, ledare för organisationen Pro asyl.
– Det är ett spel med människoliv, säger han enligt Deutsche Welle.

Samtidigt ber nu Grekland EU om hjälp för att hantera flyktingsituationen, rapporterar TT-AFP. EU:s gränskontrollbyrå Frontex ska från och med nästa vecka hjälpa till med registrering av flyhktingar vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Grekland har även bett EU om ambulanser, filtar, tält och bränsle, skriver TT-AFP. 

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: Virginia Mayo / AP / TT

Tack, Uppdrag Granskning, för samtalet ni öppnat för

Ledare SVT:s Uppdrag Granskning lät sig inte kväsas. Trots att de under Stockholm Pride fick ta emot den negativa utmärkelsen ”Rosa tisteln” av RFSL för... lördag 12/10 00:00

Stefan Salmonsson blir pastor i Norge

Församling. Reseevangelisten Stefan Salmonsson, som tidigare varit pastor inom Trosrörelsen i Sverige, har nu installerats som pastor i Sarpsborg i Norge. Han... söndag 13/10 15:00

Förbud är den nya liberala friheten

Ledare Sveriges skolväsende vilar på en nära tusenårig kristen grund. Det senaste halvseklet har suddat ut det mesta av kristet innehåll, men... torsdag 10/10 11:55
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Alltså är det livsviktigt att alla troende inser att det är vad livet handlar om, att berätta om Jesus.

Inför söndag 1 Kung 17:17–24Upp 2:8–11Luk 7:11–17Ps 107:18–22 Denna helg i kyrkoåret har den enorma titeln: Döden och livet. Det är en titel som väcker känslor...