Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Flyktingar köar i väntan på att få varma kläder nära Österrikes gräns mot Tyskland 22 november. Foto: Kerstin Jönsson / AP / TT

Europeiska rådets ordförande: Flyktingströmmen måste stoppas

Flyktingar som kommer till Europa bör interneras i upp till 18 månader av säkerhetsskäl. Det säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som också menar att flyktingströmmen måste stoppas.

Nyheter · Publicerad 14:05, 4 dec 2015

EU:s främsta prioritet när det gäller flyktingsituationen bör vara att skydda Schengenområdets yttre gränser. Det säger Donald Tusk i en intervju med sex europeiska tidningar.

Beslutet att 160 000 flyktingar som befinner sig i Italien och Grekland ska fördelas mellan EU-länderna, med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Tysklands förbundskansler Angela Merkel som pådrivande, har i praktiken inte fått någon effekt, då de flesta EU-länder motsätter sig att ta emot flyktingar. Knappt 200 av flyktingarna har så här blivit utplacerade. Tusk konstaterar att systemet inte har något stöd av en EU-majoritet.
– Låt oss undvika hyckleri. Det handlar inte längre om internationell solidaritet, utan om ett problem när det gäller kapacitet i Europa. Européer skulle vara mindre motvilliga om EU:s yttre gränser var under kontroll, säger Tusk, enligt EU Observer.

Allmänhetens förtroende för regeringarnas förmåga att tackla flyktingkrisen kan bara återupprättas genom ett nytt strikt kontrollsystem vid EU:s yttre gränser, menar Tusk, skriver The Guardian.
– I dag är det, helt enkelt, för lätt att nå Europa, fortsätter han. Fruktan för följderna av att ta emot den stora mängden flyktingar som kommer är den största oron i Europa i dag, enligt Tusk.
– Diskussionen hålls i dag inte bland politiker, intellektuella eller debattörer. För första gången på många, många år har jag märkt att debatten verkligen finns bland allmänheten, för att fruktan och osäkerheten är så påtaglig. Man kan känna denna fruktan, dessa känslor på gatan, säger Tusk. Angela Merkel har tidigare sagt att flyktingvågen är för stor för att kunna stoppas. Utan att nämna den tyske förbundskanslern vid namn sade Tusk att det är en farlig uppfattning.
– Den här flyktingvågen är för stor för att inte stoppas, säger Tusk och tillägger att ingen, Tyskland inkluderat, är redo att absorbera så många flyktingar.

Säkerhetsrisken gör också att flyktingar bör interneras i upp till 18 månader för att det ska kunna säkerställas att de inte utgör något hot.
– Det behövs mer tid än bara en minut för att ta fingeravtryck. Inom internationell lag och även i europeisk lag har vi den här regeln om 18 månader för den granskning som behövs, säger Tusk enligt The Guardian.

Det är en myt att de flesta flyktingar som når Europa kommer från Syrien, enligt Europiska rådets ordförande. Fler än två tredjedelar är migranter utan flyktingskäl som bör avvisas, hävdar han. Det motsägs dock av Internationella organisationen för migration, IOM, noterar The Guardian. Nära två tredjedelar av de som tagits till EU via Turkiet är syrier, enligt IOM.

EU-experten Janis Emmanouilidis, direktor vid European Policy Centre i Bryssel, förvånas över att Donald Tusk så ensidigt betonar säkerhetsfrågan.
– Donald Tusk har alltid varit mer fokuserad på säkerhetsdimensionen av flykting/migrationskrisen, men varför han nu, vid den här tidpunkten, uttalar sig så här fokuserat, är svårt att förstå eftersom det finns ett behov av att nå en kompromiss på europeisk nivå, vilket redan är mycket svårt. I hans position som ordförande för Europeiska rådet, skulle det vara förnuftigt att ha en balanserad inställning för att lyckas nå en kompromiss, säger Janis Emmanouilidis till Deutsche Welle.

I Tyskland enades de 16 delstatsregeringarna på torsdagen om att skärpa kontrollen av alla asylsökande, av säkerhetsskäl. Personliga intervjuer ska nu göras med samtliga flyktingar, skriver Deutsche Welle.
– Jag har kommit fram till att det är nödvändigt att återinföra individuella prövningar för flyktingar och asylsökande, oavsett vilket land de kommer från, sade Tysklands inrikesminister Thomas de Maziere vid en presskonferens. Vid torsdagens möte beslöt också de tyska delstatsministrarna att de flesta asylsökande från Afghanistan kan sändas tillbaka till "säkra områden" i hemlandet. Beslutet kritiseras av Guenter Burkhardt, ledare för organisationen Pro asyl.
– Det är ett spel med människoliv, säger han enligt Deutsche Welle.

Samtidigt ber nu Grekland EU om hjälp för att hantera flyktingsituationen, rapporterar TT-AFP. EU:s gränskontrollbyrå Frontex ska från och med nästa vecka hjälpa till med registrering av flyhktingar vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Grekland har även bett EU om ambulanser, filtar, tält och bränsle, skriver TT-AFP. 

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: Virginia Mayo / AP / TT

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier