Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

EU vill öka mångfalden i den kulturella konsumtionen i hemmen i Europa. Kritik riktas mot att unionens makt sträcker sig allt längre in i människors privata sfär. Foto: Anders Wiklund/TT

EU vill styra vad européerna ser på tv

EU planerar att agera mot den stora mängd brittiskproducerade tv-program och filmer som visas inom unionen. Orsaken uppges vara att den brittiska underhållningsindustrin ses som ett hot mot EU:s kulturella mångfald.

Det handlar snarare om en hämnd för brexit, tror GP:s ledarskribent Karin Pihl.

Nyheter · Publicerad 19:00, 7 jul 2021

Tv- och filmfrågan kan komma att bli en fråga som ökar spänningarna i förhållandet mellan EU och Storbritannien i kölvattnet av brexit, skriver The Guardian. Storbritannien är Europas största producent av film och tv-program, ett faktum som av EU nu beskrivs som ett hot mot Europas ”kulturella mångfald”, enligt ett internt EU-dokument som The Guardian tagit del av.

Regler säger att såväl streamingtjänster som marksända tv-kanaler inom EU måste visa minst 30 procent europeiskt producerat material. Då Storbritannien är ett framgångsrikt europeiskt land inom drama och film innebär det att många brittiska produktioner sänds via streaming samt på tv.

Inom EU menar man nu att det föreligger risk för oproportionerligt stor del brittiskt innehåll i medlemsländernas tv-apparater och datorer, vilket gör att man vill se över hur det kan begränsas, skriver The Guardian.

Branschpersoner menar att en definition av brittiskt innehåll som annat än ”europeiskt” skulle drabba brittisk produktion hårt med tanke på den omfattande försäljningen av internationella rättigheter.

”Att sälja internationella rättigheter till brittiska program har blivit en avgörande del för finansiering av produktion inom vissa genrer”, säger Adam Minns, verkställande direktör för Commercial Broadcasters Association (COBA), enligt The Guardian.

Göteborgs-Postens ledarskribent Karin Pihl har reagerat på uppgifterna om planer på begränsningar av tv- och filmproduktioner från Storbritannien.

”EU ska inte styra folks fredagsmys”, skriver hon i en ledarkrönika i GP.

Karin Pihl anser vidare att det vore en befängd inställning att klassa brittisk film som något annat än europeisk.

”Trots att Storbritannien har lämnat EU är det fortfarande ett europeiskt land. Schweiz och Norge ligger i Europa och tillhör dess kulturella sfär trots att länderna inte är med i EU. Att begränsa tv-tittare att ta del av brittiska tv-serier och filmer framstår som en hämnd för brexit snarare än reell omsorg för kvaliteten på medborgarnas kulturkonsumtion”, skriver hon.

EU ska inte styra folks fredagsmys.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00