Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

EU ska stötta Abraham-avtalen – svensk leder arbetet

EU:s strategi för fred i Mellanöstern har tidigare helt fokuserat på en tvåstatslösning mellan Israel och palestinierna. Nyligen har Europaparlamentarikern David Lega (KD) utsetts att leda ett nätverk till stöd för fred i regionen utifrån Abraham-avtalen mellan Israel och fyra arabländer.

– Oerhört glädjande, säger Lega till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 21:00, 2 jun 2023

Från september 2020 till januari 2021 tillkom Abraham-avtalen mellan Israel och fyra arabländer. Europaparlamentet sjösätter nu ett nätverk som ska arbeta för att stödja Israels fred med Förenade Arabemiraten, Bahrain, Marocko och Sudan. Parlamentets talman Roberta Metsola har utsett David Lega att leda nätverket.

– Oerhört glädjande att få det stödet av talmannen, det är något jag jobbat för i flera år, säger David Lega.

Abraham-avtalen, som de berörda länderna undertecknade i sällskap av USA:s dåvarande president Donald Trump, kom som något av en blixt från klar himmel för EU.

– EU blev tagna på sängen, vilket tog några år att komma över. Nu är det tid att släppa det gamla tänket och se nytt.

David Lega anser att det, i skuggan av hotet från Irans regim, är viktigt att stödja ljuspunkter i regionen. Därför kan man inte, som EU länge gjort, lägga allt fokus på en tvåstatslösning, betonar han.

– Det har blivit hög tid för EU att inse att man kan se nya möjligheter, oavsett om man är för eller emot en tvåstatslösning.

Lega ser likheter mellan hur EU en gång blev till och Abraham-avtalens tillkomst.

– Nu reser judar från Israel till Dubai för att semestra, vilket ingen för tre år sedan trodde kunde bli möjligt. Fred, tolerans förståelse för varandras olikheter samt fokus på det som förenar gör freden möjlig. Det är vår skyldighet att stötta det, säger David Lega.

Nätverket kommer att bjuda in Europaparlamentariker från ett brett politiskt spektra. Arbetet kommer bland annat att bestå av att skriva tvärpolitiska förslag samt utbildning som syftar till att skapa ökad förståelse för Abraham-avtalens betydelse.

– Det är nu arbetet börjar, det förpliktigar. Vi vill hjälpa till med att stötta freden i Mellanöstern.

Israel ger Europaparlamentets nätverk landets fulla stöd.

– Tidigare i år har jag haft enskilda möten med Israels president Isaac Herzog respektive utrikesminister Eli Cohen, berättar David Lega.

Vi vill hjälpa till med att stötta freden i Mellanöstern.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00