Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

45 procent av danskarna är emot kravet från EU att tvinga Danmark till kvoterad föräldraförsäkring. Endast 30 procent av danskarna är positiva till kravet, enligt en opinionsmätning på uppdrag av Ritzau. Foto: Pontus Lundahl/TT

EU pressar Danmark om föräldraledighet

Ett EU-direktiv som kräver att medlemsländerna öronmärker flera veckor till vardera förälder i föräldraförsäkringen har orsakat storm i Danmark, där det finns bred enighet om att valfrihet ska prägla familjepolitiken. Också hos det danska folket finns ett stort motstånd.

Nyheter · Publicerad 12:00, 9 okt 2021

EU-direktivet innebär att individuell rätt till fyra månaders föräldraledighet ska införas i medlemsländerna senast augusti nästa år, rapporterar SVT.

I dagsläget är två veckor av föräldraförsäkringen öronmärkta i Danmark. Mamman är garanterad fyra veckors ledighet före förlossningen och 14 veckor när barnet är fött. De övriga 32 veckorna som ingår i föräldraförsäkringen får föräldrarna fritt dela mellan sig som familjen själv vill.

Till skillnad från i Sverige har valfriheten i föräldraförsäkringen brett stöd i partierna och EU:s krav rör upp starka känslor. Danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar nu att arbetsmarknadens parter har funnit ett sätt att minimera skadan från EU-direktivet.

– I grunden vill vi i De Konservativa inte att det ska vara öronmärkt föräldraledighet alls. Det är helt uppåt väggarna att EU har klivit in och blandat sig i detta, säger partiets politiska ordförande, Mette Abildgaard, till Ritzau.

– Nu när vi tvingas införa en grad av öronmärkt föräldraledighet vill vi göra det så lite som möjligt. Så vi gör det som kallas en minimiimplementering.

Tanken är att parterna på arbetsmarknaden kommer överens om att göra precis det som krävs av EU. Inget slutgiltigt beslut har fattats men förslaget om att behålla så mycket valfrihet hos föräldrarna som möjligt får tummen upp både till höger och vänster i det danska politiska landskapet.

I en opinionsmätning som gjorts på uppdrag av Ritzau svarar 45 procent av danskarna att de är emot EU-kravet, medan endast 30 procent är positiva till det.

I Sverige har vi för tillfället 90 dagar i föräldraförsäkringen som är öronmärkta för vardera förälder och inte kan överföras. Sverige uppfyller med råge EU:s kvoteringskrav, ändå höjs röster inom flera partier att helt ”individualisera” föräldraförsäkringen, alltså att inga dagar alls ska kunna föras över från den ena till den andra föräldern.

I den senaste EU-valrörelsen handlade den svenska debatten mycket om just i vilken utsträckning och i vilka frågor som EU egentligen ska ha rätt att bestämma över medlemsländerna.

Och även här finns kritik mot att EU nu allt mer kliver in i social- och familjepolitiken.

”Oavsett sakfrågan är det obegripligt varför EU ska lägga sig i föräldraförsäkringen. I dagsläget verkar det inte finnas några gränser för vad Bryssel anser sig ha rätt att bestämma om”, skriver till exempel Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgs-Posten, på Twitter med anledning av debatten i Danmark.

Det är helt uppåt väggarna att EU har klivit in och blandat sig i detta.

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10