Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

EU-pengar ska gå till digitalisering inom äldrevård

Sverige vill använda en del av sitt stöd från EU:s återställningsfond till att påskynda digitalisering inom äldreomsorgen. Satsningarna väntas frigöra tid hos personalen och skapa trygghet, men riskerar också att förstärka ensamhet.

Nyheter · Publicerad 14:42, 6 apr 2021

Sverige kommer bidra med betydligt mer än vad vi får tillbaka när det gäller EU:s återhämtningsfond. De pengar som vi får tillbaka ska gå till utbyggt bredband, fler utbildningsplatser och på att ställa om industrin till mer klimatvänlig produktion, men också till digitalisering inom äldreomsorgen.

I ett SVT-inslag i februari visades hur man inom äldreomsorgen i Eskilstuna infört medicinrobotar, surfplattor och smarta kameror.

– Vi måste identifiera situationer där vi kan ersätta någon med något, sade kommunens utvecklingschef Christine Gustafsson.

Staffan Karlsson, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad, har följt införandet av trygghetskameror inom hemvården och särskilda boenden i en halländsk kommun. Han ser framför allt fördelar, förutsatt att kamerorna används på det sätt som överenskommits med vårdtagaren.

– Att ersätta ett tillsynsbesök hemma hos en vårdtagare klockan 2 på natten med en kontroll under fem minuter genom en kamera kan betyda att ingen i hushållet behöver oroar sig för att bli väckt, säger han till Världen idag.

Även appar i mobilen som påminner hemtjänstpersonal om utdelning av medicin menar han är positivt.

– Läkemedelshanteringen är den åtgärd som har flest avvikelser inom den kommunala hälso- och sjukvården, och kan den förbättras på något sätt så påverkas de äldre positivt.

Enligt Staffan Karlsson kan digitala hjälpmedel stärka de äldres självständighet och frigöra tid hos personalen för att skapa relationer med vårdtagarna.

Men att ersätta personliga möten med digitala lösningar riskerar också att förstärka ensamheten för en del äldre, och Staffan Karlsson anser att all ny välfärdsteknik bör analyseras etiskt innan den tas i bruk.

– Man måste fråga sig hur tekniken påverkar människors integritet och självbestämmande. Tekniken ska göra gott och vara till hjälp, inte upplevas som obehaglig.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Rekommenderat Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00