Salig är var och en som vördar Herren och vandrar på hans vägar. Du får njuta frukten av dina händers verk. Salig är du, det går dig väl!
Psaltaren 128:1–2

Världen idag

EU pekar ut FN-organ: ”Bidrar till palestinskt hat”

FN-organet UNRWA bidrar till att hatpropaganda och att våld lärs ut till palestinska barn. Det säger Europaparlamentet i en skarp skrivelse som antogs förra veckan.

– Det är första gången, vad jag vet, som en legislativ enhet kritiserar UNRWA på det här sättet, säger textens upphovsman, den svenske Europaparlamentarikern David Lega (KD).

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade nej till skrivelsen.

Nyheter · Publicerad 15:00, 6 maj 2021

Kritik mot att de skolböcker som används i FN-organet UNRWA:s skolor innehåller antisemitism, uppvigling till våld och förhärligande av martyrskap har funnits länge.

Det är dock första gången som Europaparlementet ryter till mot FN-organet, som sedan det inrättades 1949 förser palestinska flyktingar och deras ättlingar med bland annat hälsovård och utbildning.

– EU gav 1,1 miljarder kronor till UNRWA förra året, och vi har ett ansvar att se över vad våra skattepengar går till. Självklart får de inte användas för att finansiera antisemitisk hatproganda, säger David Lega.

Texten om UNRWA är en av flera rapporter om att ge ansvarsfrihet för EU-kommissionen för räkenskapsåret 2019 – rapporter som Europaparlamentet skulle rösta om i veckan som gått.

”Europaparlamentet är oroat över den hatpropaganda och det våld som lärs ut i palestinska skolböcker och används av UNRWA i dess skolor”, står det i skrivelsen, som ifrågasätter ”UNRWA:s mekanismer för efterlevnad av FN:s värderingar” när det gäller undervisningsmaterial som innehåller hatpropaganda och uppmaningar till våld.

Parlamentet insisterar på att UNRWA agerar med fullständig transparens och offentliggör allt sitt undervisningsmaterial, och kräver att skolmaterial som inte uppfyller normerna ”omedelbart avlägsnas”.

Parlamentet insisterar vidare på att EU-medel som öronmärkts för löner till lärare och offentliganställda inom utbildningssektorn ”villkoras med att utbildningsmaterial och kursinnehåll uppfyller Unescos normer för fred, tolerans, samexistens och ickevåld”.

Texten antogs med 420 röster mot 258, med 19 nedlagda röster.

Bland svenskarna röstade KD, Moderaterna, Liberalerna, Centern och Sverigedemokraterna för skrivelsen, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade nej. Miljöpartiet lade ner sina röster.

Enligt David Lega valde Socialdemokraterna att rösta mot tillägget med hänvisning till att UNRWA för en vecka sedan lanserade en digital plattform för sitt undervisningsmaterial, så som efterfrågas i skrivelsen.

– Jag kan inte se att UNRWA gjorde detta av någon annan anledning än att man vill slippa kritik, säger han.

EU gav 1,1 miljarder kronor till UNRWA förra året, och vi har ett ansvar att se över vad våra skattepengar går till.

Det är dags att vi omvänder oss i frågan om samboskap

Ledare Som protestanter berömmer vi oss av det reformatoriska arvet. ”Reformation” kommer av latinets... onsdag 20/10 00:10

Mördade ledamoten stod för brittisk kristen aktivism

Nyhetskommentar Den konservative brittiske parlamentsledamoten sir David Amess, 69 år, som nyligen mördades av en... onsdag 20/10 00:00

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad missionär

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Olyckan påminde mig om hur skört livet är.

Ungkrönika För några veckor sedan satt jag, min fru Ella och vår dotter Melinda, 1,5 år, i bilen på väg till... onsdag 20/10 00:10

Arbete kan faktiskt vara en form av tillbedjan!

Arbetslivskrönika Jag är inte kunnig i Bibelns grundspråk. Min äldste son, John-Christian, som är teologie doktor, är... onsdag 20/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier