Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

EU pekar ut FN-organ: ”Bidrar till palestinskt hat”

FN-organet UNRWA bidrar till att hatpropaganda och att våld lärs ut till palestinska barn. Det säger Europaparlamentet i en skarp skrivelse som antogs förra veckan.

– Det är första gången, vad jag vet, som en legislativ enhet kritiserar UNRWA på det här sättet, säger textens upphovsman, den svenske Europaparlamentarikern David Lega (KD).

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade nej till skrivelsen.

Nyheter · Publicerad 15:00, 6 maj 2021

Kritik mot att de skolböcker som används i FN-organet UNRWA:s skolor innehåller antisemitism, uppvigling till våld och förhärligande av martyrskap har funnits länge.

Det är dock första gången som Europaparlementet ryter till mot FN-organet, som sedan det inrättades 1949 förser palestinska flyktingar och deras ättlingar med bland annat hälsovård och utbildning.

– EU gav 1,1 miljarder kronor till UNRWA förra året, och vi har ett ansvar att se över vad våra skattepengar går till. Självklart får de inte användas för att finansiera antisemitisk hatproganda, säger David Lega.

Texten om UNRWA är en av flera rapporter om att ge ansvarsfrihet för EU-kommissionen för räkenskapsåret 2019 – rapporter som Europaparlamentet skulle rösta om i veckan som gått.

”Europaparlamentet är oroat över den hatpropaganda och det våld som lärs ut i palestinska skolböcker och används av UNRWA i dess skolor”, står det i skrivelsen, som ifrågasätter ”UNRWA:s mekanismer för efterlevnad av FN:s värderingar” när det gäller undervisningsmaterial som innehåller hatpropaganda och uppmaningar till våld.

Parlamentet insisterar på att UNRWA agerar med fullständig transparens och offentliggör allt sitt undervisningsmaterial, och kräver att skolmaterial som inte uppfyller normerna ”omedelbart avlägsnas”.

Parlamentet insisterar vidare på att EU-medel som öronmärkts för löner till lärare och offentliganställda inom utbildningssektorn ”villkoras med att utbildningsmaterial och kursinnehåll uppfyller Unescos normer för fred, tolerans, samexistens och ickevåld”.

Texten antogs med 420 röster mot 258, med 19 nedlagda röster.

Bland svenskarna röstade KD, Moderaterna, Liberalerna, Centern och Sverigedemokraterna för skrivelsen, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade nej. Miljöpartiet lade ner sina röster.

Enligt David Lega valde Socialdemokraterna att rösta mot tillägget med hänvisning till att UNRWA för en vecka sedan lanserade en digital plattform för sitt undervisningsmaterial, så som efterfrågas i skrivelsen.

– Jag kan inte se att UNRWA gjorde detta av någon annan anledning än att man vill slippa kritik, säger han.

EU gav 1,1 miljarder kronor till UNRWA förra året, och vi har ett ansvar att se över vad våra skattepengar går till.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier