Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

EU pekar ut FN-organ: ”Bidrar till palestinskt hat”

FN-organet UNRWA bidrar till att hatpropaganda och att våld lärs ut till palestinska barn. Det säger Europaparlamentet i en skarp skrivelse som antogs förra veckan.

– Det är första gången, vad jag vet, som en legislativ enhet kritiserar UNRWA på det här sättet, säger textens upphovsman, den svenske Europaparlamentarikern David Lega (KD).

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade nej till skrivelsen.

Nyheter · Publicerad 15:00, 6 maj 2021

Kritik mot att de skolböcker som används i FN-organet UNRWA:s skolor innehåller antisemitism, uppvigling till våld och förhärligande av martyrskap har funnits länge.

Det är dock första gången som Europaparlementet ryter till mot FN-organet, som sedan det inrättades 1949 förser palestinska flyktingar och deras ättlingar med bland annat hälsovård och utbildning.

– EU gav 1,1 miljarder kronor till UNRWA förra året, och vi har ett ansvar att se över vad våra skattepengar går till. Självklart får de inte användas för att finansiera antisemitisk hatproganda, säger David Lega.

Texten om UNRWA är en av flera rapporter om att ge ansvarsfrihet för EU-kommissionen för räkenskapsåret 2019 – rapporter som Europaparlamentet skulle rösta om i veckan som gått.

”Europaparlamentet är oroat över den hatpropaganda och det våld som lärs ut i palestinska skolböcker och används av UNRWA i dess skolor”, står det i skrivelsen, som ifrågasätter ”UNRWA:s mekanismer för efterlevnad av FN:s värderingar” när det gäller undervisningsmaterial som innehåller hatpropaganda och uppmaningar till våld.

Parlamentet insisterar på att UNRWA agerar med fullständig transparens och offentliggör allt sitt undervisningsmaterial, och kräver att skolmaterial som inte uppfyller normerna ”omedelbart avlägsnas”.

Parlamentet insisterar vidare på att EU-medel som öronmärkts för löner till lärare och offentliganställda inom utbildningssektorn ”villkoras med att utbildningsmaterial och kursinnehåll uppfyller Unescos normer för fred, tolerans, samexistens och ickevåld”.

Texten antogs med 420 röster mot 258, med 19 nedlagda röster.

Bland svenskarna röstade KD, Moderaterna, Liberalerna, Centern och Sverigedemokraterna för skrivelsen, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade nej. Miljöpartiet lade ner sina röster.

Enligt David Lega valde Socialdemokraterna att rösta mot tillägget med hänvisning till att UNRWA för en vecka sedan lanserade en digital plattform för sitt undervisningsmaterial, så som efterfrågas i skrivelsen.

– Jag kan inte se att UNRWA gjorde detta av någon annan anledning än att man vill slippa kritik, säger han.

EU gav 1,1 miljarder kronor till UNRWA förra året, och vi har ett ansvar att se över vad våra skattepengar går till.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier