Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Den maltesiska kristdemokraten har, liksom Lars Adaktusson (KD), flera gånger lagt ner sin röst eller röstat emot resolutioner som beskrivit abort som en mänsklig rättighet. Foto: Jean-Francois Badias/AP Photo/TT

EU-parlamentet valde abortkritisk talman

Roberta Metsola är negativ till abort och till att ge EU mandat att lagstifta i frågan. I tisdags valdes hon med stor majoritet till Europaparlamentets nya talman.

Efter att ha ifrågasatts för sin abortkritiska inställning lovade hon efter omröstningen att avstå från att bruka sin röst i parlamentet framöver.

Nyheter · Publicerad 11:00, 20 jan 2022

Svenska Alice Bah Kuhnke (MP) som var nominerad till talmansposten fick se sig besegrad av maltesiskan Roberta Metsola. Stödet för Metsola var oväntat stort, kommenterar TT.

Med 458 ja-röster får hon en betydligt starkare ställning i parlamentet än exempelvis EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som fick nöja sig med 383 röster när hon godkändes för två och ett halvt år sedan.

Att även den franskledda partigruppen Renew Europe ställde sig bakom Roberta Metsola beskrivs av The Guardian som betydelsefullt, med tanke på att en del franska ledamöter ifrågasatt Roberta Metsolas inställning till abort, som är förbjudet i Malta.

Vid en pressträff inför omröstningen förklarade hon att hon kommer att ställa sig bakom den hållning som Europaparlamentet tar, även i abortfrågan.

– Det här Europaparlamentet har varit entydigt i frågan om alla sexuella och reproduktiva rättigheter, och upprepade gånger efterlyst ett starkare skydd för dessa rättigheter, sade hon, och påpekade att hon i egenskap av vice talman nyligen lagt fram en resolution som fördömde Polens abortlagar.

Själv är hon dock negativ till abort, och till att ge EU mandat att lagstifta i frågan.

År 2015 undertecknade Roberta Metsola och andra maltesiska ledamöter ett uttalande där de underströk att de var ”kategoriskt mot abort”, skriver The Guardian. Och i april 2020 röstade hon emot en resolution om åtgärder mot covid-19, där abort beskrevs som en mänsklig rättighet.

När Roberta Metsola förklarade en annan nedlagd röst i frågan förra året sade hon till sajten Lovin Malta att hon hävdar sitt hemlands rätt att lagstifta om abort.

– Rapporten respekterade inte Maltas rätt att själv lagstifta om den här frågan, och därför kunde jag inte ge mitt stöd till slutversionen, sade hon.

– Det vore fel att ge någon intrycket att Europaparlamentet eller dess ledamöter har någon makt eller kompetens att lagstifta om den här frågan. [...] Det är en rätt som tillkommer vårt parlament, och en rätt som jag respekterar.

Därmed har hon resonerat som den svenske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD), som i Sverige blivit starkt ifrågasatt för hur han röstat i sådana frågor.

Presskonferensen efter att hon valts till talman i tisdags kom snabbt att domineras av abortfrågan. För att skingra alla tvivel på att hon kommer att företräda de åsikter som en majoritet i parlamentet ställer sig bakom, lovade hon att helt upphöra med att rösta, skriver Euronews.

En som är kritisk mot Roberta Metsola är svenskan Alice Bah Kuhnke (MP), som med 101 röster kom på andra plats i talmansvalet.

– Det är förstås ytterst problematiskt. Vi måste ha en talman som faktiskt till 100 procent står upp för alla människors rätt att ta beslut över sin egna kropp, säger Alice Bah Kuhnke till TT, apropå att Roberta Metsola röstat nej till ett kritiskt parlamentsuttalande om aborträtt i Polen.

EU-parlamentets talman

EU-parlamentets arbete leds av talmannen, som väljs för 2,5 år i taget av hela EU-parlamentet. Posten är en av de mest statustyngda i EU, om än inte lika inflytelserik som uppdragen som kommissionsordförande eller rådsordförande.

Efter fransyskorna Simone Veil (1979–1982) och Nicole Fontaine (1999–2002) är Roberta Metsola den tredje kvinna att väljas till talman i EU-parlamentet.

Källa: TT

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10