Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Den grekiska socialdemokraten Eva Kaili är i blåsväder. Foto: EU-parlamentet/AP/TT

EU-parlamentet skakas av misstänkt korruption

Den grekiska socialdemokratiska EU-politikern Eva Kaili har röstats bort som vice talman i EU-parlamentet. Anledningen är misstankar om korruption.

Nyheter · Publicerad 20:00, 14 dec 2022

Omröstningen i EU-parlamentet på tisdagen slutade med 625 röster mot 1 för att kicka grekiska Kaili från posten som en av parlamentets 14 vice talmän.

Eva Kaili anklagas för korruption i samband med mutförsök som kopplats till Qatar. Hon och hennes sambo och ytterligare två som gripits ska framträda inför en första rättsbehandling i Belgien på onsdagen. Kaili ska i olika sammanhang ha argumenterat för Qatars sak samtidigt som hon misstänks ha fått pengar från Qatar.

I Grekland har hennes advokat uttalat sig och nekar till anklagelserna om mutor från Qatar.

En särskild debatt om skandalen inleddes i EU-parlamentet på tisdagseftermiddagen, svenska Ylva Johansson var representant för EU-kommissionen.

– Till alla er som accepterat betalningar eller mutor säger jag: skäms på er! sade hon.

Än så länge är det endast personer med koppling till EU-parlamentet som dragits in i härvan. Frågor har dock ställts om Qatar-positiva uttalanden från exempelvis EU-kommissionären Margaritis Schinas, som bland annat är ansvarig för idrottsfrågor och som närvarat under fotbolls-VM i Qatar.

Kommissionen ger dock offentligt sitt stöd till Schinas, som också själv svär sig fri.

Expressen rapporterar om att svenska L-politikern och tidigare EU-parlamentarikern Cecilia Wikström kopplats till mutskandalen i EU-parlamentet på grund av sitt samarbete med gripne Pier Antonio Panzeri vars hederskommitté Wikström är medlem i. 

– När jag fick reda på det här försökte jag skicka ett mejl och be dem ta bort mig direkt, men mitt namn finns fortfarande kvar, säger hon till tidningen om att kopplas till Panzeris organisation Fight Impunity och berättar att hon ser det som att hennes namn har utnyttjats.

Den partigrupp i EU som svenska Socialdemokraterna tillhör har stängt av Eva Kaili.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00