Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

EU-ja till att kvotera kön i bolagsstyrelser

Minst 40 procent av externa bolagsstyrelseledamöter ska vara kvinnor. Så lyder en ny överenskommelse mellan Europaparlamentet och medlemsländernas regeringar.

Sverige hade röstat nej till förslaget, eftersom en majoritet av riksdagspartierna var emot.

Nyheter · Publicerad 12:00, 10 jun 2022

I dag är endast en tredjedel av alla externa ledamöter i bolagsstyrelser inom EU kvinnor. Utvecklingen mot jämställdhet går trögt framåt – trots att det finns många kvalificerade kvinnor som skulle kunna få jobben, enligt EU-kommissionen. Exempelvis är 60 procent av alla som tar examen från universitet i Europa kvinnor.

Nära tio år efter det att kommissionen lade fram ett förslag om ett krav på minst 40 procent kvinnor i bolagsstyrelser, kom medlemsländerna under våren överens om krav på könskvotering i storbolagens styrelser.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00