Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Ettårig teologisk utbildning startar på ELM-gård i Skåne

En ny teologisk utbildning startar i höst på Missionsgården Strandhem i Örkelljunga. Den ettåriga kursen, som går under namnet Missionsakademin, bedrivs genom ett helt nytt samarbete med Johannelunds teologiska högskola.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 mar 2020

Missionsgården Strandhem är en kristen kursgård som drivs av lokala föreningar inom ELM (Evangelisk-luthersk mission). Där finns också Strandhems bibel- och lärjungaskola, och tanken på att starta någon form av fördjupning på högskolenivå har funnits länge, berättar Magnus Hag­ström, kursföreståndare och präst.

– Vi såg behovet av mer teologiskt kunnande bland människor som har en uppgift i någon församling. Det kan exempelvis handla om konfirmandledare, lekmannapredikanter eller andra frivilligarbetare, förklarar han.

Den nya utbildningen innefattar 60 poäng, med fokus på bibelvetenskap, missiologi/mission, trosuppfattningar i Sverige samt ledarskap. Tanken är att kursen också ska gå att använda i en teologie kandidatexamen, för dem som vill läsa vidare.

– Fördelen med en ettårig kurs är att den ger möjlighet till teologiska studier för dem som har en kallelse att jobba inom kyrkan, men som inte har möjlighet att lägga flera år på utbildning, kanske på grund av jobb eller familj.

Studierna är på helfart, men det finns möjlighet att läsa på halvfart genom att välja något av två huvudspår, ett med praktisk inriktning och ett med bibelvetenskap och en mer teoretisk inriktning.

– Kombinationen av teoretiska och praktiska kurser fyller ett behov, tror Magnus Hagström.

Kursen innehåller ingen praktik, men under året erbjuds seminarier med praktisk applicering av teologiskt kunnande på församlingsarbete.

En vecka per månad är det föreläsningar på Strandhem och då finns möjlighet att bo på gården, som även har en vandrarhemsdel. De övriga tre veckorna ägnas åt hemstudier.

I och med den nya utbildningen anställs en av bibelskolans lärare, Daniel Hjort, av Johannelunds teologiska högskola. Han är präst inom EFS och teologie doktor i Nya testamentet.

Ansökningstiden till Missionsakademin går ut den 1 maj.

Vi såg behovet av mer teologiskt kunnande bland människor som har en uppgift i någon församling.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10