Sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära.
Jesaja 55:6

Världen idag

Fader Pär-Anders Feltenheim. Foto: Annica Skenberg

"Ett profetiskt val"

– Jag tror det är ett profetiskt val. Efter allt som skett det senaste decenniet, är en ny Franciscus precis vad Katolska kyrkan behöver. Det säger en glad fader Pär-Anders Feltenheim, präst i Vår Frälsarens katolska församling i Malmö, men för närvarande i Rom för att avsluta sina studier, i telefon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 21:42, 13 mar 2013

Det har inte gått en timme sedan den nyvalde påven, Franciskus, steg ut på balkongen för att möta de säkert över 100 000 personer som tättpackade stod på Petersplatsen. Där hade de i otåligt glädjerus väntat på honom sedan strax efter klockan 19.00. För det var då som den vita röken tillsammans med Peterskyrkans dånande klockor Urbi et orbi, för staden och världen, förkunnade: Habemus papam – vi har en påve.

– Just då firade jag mässan tillsammans med mina medbröder, men när jag fick höra att vi hade fått en påve, skyndade jag mig till Petersplatsen, säger fader Pär-Anders, i ett försök att göra sig hörd i de högljudda glädjeyttringarna.
Väl på plats i människohavet, fick han i alla fall vänta i en kvart innan den nye påvens identitet avslöjades.
– Jag blev så glad. Först och främst för att valet var över, men också för att han har tagit namnet Franciskus. Det tyder ju på stor ödmjukhet, säger fader Pär-Anders.
Han fortsätter:
– Jag ser det här som ett profetiskt val. Under de senaste tio åren har ju den kyrkliga hierarkin gjort bort sig i många avseenden. Så var det också på den helige Franciskus tid, och det var han som fick uppdraget att få upp Kyrkan igen.

Det faktum att den nyvalde påven, som intill i går kväll var känd som kardinal Jorge Mario Bergoglio, jesuit och ärkebiskop av Buenos Aires, är 76 – alltså ungefär jämngammal med sin föregångare Benedictus XVI som fyllde 78 bara dagarna efter att han satte sig på Petri stol – tar fader Pär-Anders med jämnmod:
– Det är väl ett tecken på att man inte vill ha en påve som sitter i 25 år, säger han.

Påve Franciskus första framträdande på balkongen gjorde stort intryck på den unge Malmöprästen, som prästvigdes så sent som i september i fjol.
– Han började med att be och han bad om jungfru Marias beskydd. Men han uppmanade oss att också be för honom, vilket ju visar att det inte bara är vi som behöver påven, utan att påven också behöver oss, säger han.

ANNICA SKENBERG

Fotnot 1: Franciskus av Assisi, den helige Franciskus, föddes 1181 eller 1182 och dog 1226. Han grundande franciskanorden. I kapellet San Damiano utanför Assisi fick Franciskus i en uppenbarelse kallelsen att restaurera Guds hus som var helt förstört. 

Fotnot 2: Jesuitorden, Jesu sällskap eller på latin Societas IJesu, som påven tillhör, grundades av Ignatius av Loyola. I Sverige finns jesuiter i Uppsala och i Stockholm.

Centerns besked kan rulla ut samtliga partier ur kyrkan

Ledare Beslut av slaget ”Partistyrelsen får i uppdrag att utreda …” känns sällan som någon revolution på... tisdag 28/9 00:10

Schweiz och San Marino om familj och fosterrätt

Ledare Förskjutningen i värdeliberal riktning, bort från klassiska kristna hållningar, fortsätter i... tisdag 28/9 00:00

Långsam återhämtning för museerna efter pandemin

Kultur. Allt fler börjar besöka museer igen, efter det stora publiktappet under pandemisommaren 2020. Men... tisdag 28/9 05:00

S partistyrelse vill fortsätta styra över Svenska kyrkan

Kyrkopolitik. Banden mellan S och Svenska kyrkan ska inte luckras upp. Det slår Socialdemokraternas partistyrelse... måndag 27/9 13:29
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier