Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Estoniafilmare frias av Göteborgs tingsrätt

Två män i ett filmteam som gjort undervattensfilmningar vid Estonias vrak frias i en dom från Göteborgs tingsrätt. Männen var åtalade för brott mot lagen om gravfrid.

Domstolen anser att lagen inte gällde för filmteamet, som jobbade från en tyskflaggad båt.

Nyheter · Publicerad 12:50, 8 feb 2021

Kammaråklagare Helene Gestrin hade yrkat på villkorlig dom och dagsböter för de åtalade.

Dykningarna gjordes i september 2019 vid den plats i Östersjön där Estonia gick under 25 år tidigare. Teamet sänkte ner en dykrobot till vraket. Lagen om gravfrid förbjuder all dykverksamhet där, utom sådan som görs på uppdrag av en myndighet med syfte att täcka vraket eller undvika miljöskada.

Filmteamet har bland annat pekat på att de färdades från Tyskland, med en tysk båt, och därmed ansåg sig stå under tysk lag. Tyskland har inte undertecknat lagen om gravfrid vid Estonia.

Göteborgs tingsrätt gör nu samma bedömning som filmteamet. Estonialagen strider i denna del ”mot folkrättens principer om att stater inte kan utöva makt över andra staters fartyg som befinner sig på öppet hav”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

De åtalade har också hänvisat till yttrandefriheten, och ett behov att få veta mera om Estonias förlisning än den internationella haveriutredningen kom fram till.

– Det är så klart skönt att rätten har lyssnat på våra invändningar, säger Henrik Evertsson när domen släppts.

– De här två veckorna sedan rättegången har jag varit på inspelning för ett annat projekt, så jag har haft huvudet på ett helt annat håll. Men i natt sov jag ju inte många timmar, säger han.

Teamets bildmaterial ingick i dokumentärserien ”Estonia – fyndet som förändrar allt”, som visades av Discovery i höstas.

Bilderna visar bland annat ett stort hål i färjans skrov, som tidigare inte varit känt. Dokumentären väckte stor uppmärksamhet.

Statens haverikommission ville se filmteamets bildmaterial, och fick göra det. Myndigheter i Sverige, Estland och Finland gör nu en ny granskning av färjekatastrofen som kostade 852 personer livet.

Henrik Evertsson fick Stora journalistpriset för dokumentären. Men han har också fått kritik av kollegor och en del andra debattörer.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier