Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Estoniafilmare frias av Göteborgs tingsrätt

Två män i ett filmteam som gjort undervattensfilmningar vid Estonias vrak frias i en dom från Göteborgs tingsrätt. Männen var åtalade för brott mot lagen om gravfrid.

Domstolen anser att lagen inte gällde för filmteamet, som jobbade från en tyskflaggad båt.

Nyheter · Publicerad 12:50, 8 feb 2021

Kammaråklagare Helene Gestrin hade yrkat på villkorlig dom och dagsböter för de åtalade.

Dykningarna gjordes i september 2019 vid den plats i Östersjön där Estonia gick under 25 år tidigare. Teamet sänkte ner en dykrobot till vraket. Lagen om gravfrid förbjuder all dykverksamhet där, utom sådan som görs på uppdrag av en myndighet med syfte att täcka vraket eller undvika miljöskada.

Filmteamet har bland annat pekat på att de färdades från Tyskland, med en tysk båt, och därmed ansåg sig stå under tysk lag. Tyskland har inte undertecknat lagen om gravfrid vid Estonia.

Göteborgs tingsrätt gör nu samma bedömning som filmteamet. Estonialagen strider i denna del ”mot folkrättens principer om att stater inte kan utöva makt över andra staters fartyg som befinner sig på öppet hav”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

De åtalade har också hänvisat till yttrandefriheten, och ett behov att få veta mera om Estonias förlisning än den internationella haveriutredningen kom fram till.

– Det är så klart skönt att rätten har lyssnat på våra invändningar, säger Henrik Evertsson när domen släppts.

– De här två veckorna sedan rättegången har jag varit på inspelning för ett annat projekt, så jag har haft huvudet på ett helt annat håll. Men i natt sov jag ju inte många timmar, säger han.

Teamets bildmaterial ingick i dokumentärserien ”Estonia – fyndet som förändrar allt”, som visades av Discovery i höstas.

Bilderna visar bland annat ett stort hål i färjans skrov, som tidigare inte varit känt. Dokumentären väckte stor uppmärksamhet.

Statens haverikommission ville se filmteamets bildmaterial, och fick göra det. Myndigheter i Sverige, Estland och Finland gör nu en ny granskning av färjekatastrofen som kostade 852 personer livet.

Henrik Evertsson fick Stora journalistpriset för dokumentären. Men han har också fått kritik av kollegor och en del andra debattörer.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier