Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Personer som överlevde Estoniakatastrofen och anhöriga till offren vill se en ny utredning av förlisningen. På bilden ses det berömda bogvisiret tas upp. Foto: Jaako Avikainen/AP/TT

Estland kan komma att göra ny utredning om Estonia

Vid ett kabinettmöte förra veckan beslutade Estlands regering att landets justitieminister ska bilda en expertgrupp för att hantera kraven om en ny utredning, som ställts av överlevande och anhöriga till offren i Estoniakatastrofen. I slutet av mars kommer gruppen att rapportera om förslag på åtgärder.

Nyheter · Publicerad 10:58, 7 feb 2020

– Färjan Estonias förlisning är den största havskatastrofen i fredstid i Östersjön och dödade 852 människor från 17 länder, säger justitieminister Raivo Aeg i ett pressuttalande.

– Offrens släktingar har begärt att den estniska regeringen ska genomföra en ny utredning, och innan vi ger ett meningsfullt svar vill vi få dagens bedömning från våra bästa experter, tillägger han.

I oktober i fjol beslutade Tallinns författningsdomstol att regeringen ska svara på en begäran från svenska medborgare om en ny Estoniautredning.

Lennart Berglund från anhörig­föreningen Sea, Stiftelsen Esto­nia­offren och anhöriga, välkomnar beslutet. Det är Sea som har begärt att estniska myndigheter ska göra en ny utredning kring Esto­nias förlisning.

– Vi begärde samma sak hos försvarsdepartementet i Sverige, men fick beskedet att ingen kunde fatta sådana beslut i Sverige. Därmed fick vi inget beslut som kunde överklagas, säger Lennart Berglund, som förlorade sina svärföräldrar i katastrofen.

Gravfriden, lagen från 1 juli 1996 som slår fast att ”Dykning och annan undervattensverksamhet får inte bedrivas i vraket efter passagerarfartyget Estonia”, är ett påfund från myndigheterna, menar han.

– Det är ingen av oss anhöriga som har accepterat vraket som en grav. Havet kan vara en grav, men en plats i havet där man vet var människor finns, det är ingen grav. Gravfriden får inte vara ett hinder för att utreda förlisningen.

Estlands förre statsåklagare och Estoniautredaren Margus Kurm anser att gravfridsavtalet inte hindrar Estland att dyka, om syftet är att utreda Estoniakatastrofen. Havs­rättsjuristen Henrik Ringbom vid Åbo akademi ger honom rätt.

– Avtalet om gravfrid som slöts mellan Sverige, Finland och Estland 1995 är ett mycket kortfattat dokument som ger utrymme för tolkningar. En tolkning är att dykningar i syfte att hämta upp föremål eller kroppar från vraket är förbjudna, men inte dykningar i sig, säger Kurm till svenska Yle.

Det är ingen av oss anhöriga som har accepterat vraket som en grav. Havet kan vara en grav, men en plats i havet där man vet var människor finns, det är ingen grav. Gravfriden får inte vara ett hinder för att utreda förlisningen.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10