Nyheter

Erdogan: Vi kanske bara godkänner Finlands ansökan

Turkiet kan komma att släppa in Finland i Nato. På bilden ses Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Turkiets president Erdogan, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Finlands president Sauli Niinistö under Natomötet i Madrid i juni förra året. Foto: Henrik Montgomery/TT
Turkiet kan komma att släppa in Finland i Nato. På bilden ses Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Turkiets president Erdogan, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Finlands president Sauli Niinistö under Natomötet i Madrid i juni förra året. Foto: Henrik Montgomery/TT
John Bolton Foto: Mark Humphrey/AP/TT
John Bolton Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Turkiet kan komma att godkänna Finlands Natoansökan även om Sverige får nej. Det säger landets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal.– Om det är nödvändigt så kan vi komma att ge olika svar, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Erdogan beter sig likadant mot sitt eget folk så det är knappast överraskande att han beter sig så mot andra.

John Bolton, tidigare säkerhetsrådgivare åt Trump

I ett tal till ungdomar i staden Bilecik, som även sändes i nationell tv, upprepade Erdogan sitt krav på att Sverige som en del i Natoprocessen ska utvisa 130 ”terrorister”.

– Vi sade till honom [statsminister Ulf Kristersson]: Om ni inte gör det, jag är ledsen, men vi gav er en lista.

Han sade även att det kan bli så att Turkiet släpper in Finland, men inte Sverige, i Nato.

– Om det är nödvändigt så kan vi komma att ge olika svar ... Sverige kommer att bli chockerat om vi ger ett annat svar till Finland [än till Sverige], sade han.

Turkietkännaren Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att uttalandet inte är någon stor förändring jämfört med vad han tidigare sagt.

– Jag vet inte om president Erdogan har uttalat sig om frågan så här tydligt tidigare. Men i sak är det ingen stor förändring, säger Levin till TT.

– Erdogan understryker att det är Sverige som han har problem med.

Sverige och Finland väntar fortfarande på ett godkännande av Turkiet och Ungern, de enda två Natoländerna som ännu inte godkänt ett medlemskap.

Natosamtalen mellan Turkiet och Sverige har pausats efter den senaste tidens protestaktioner mot Turkiet. Efter koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm förra helgen meddelade Erdogan att Sverige inte kan förvänta sig Turkiets stöd.

Finland har varit lite fram och tillbaka när det gäller ifall de kan tänka sig gå med i Nato utan Sverige. De senaste uttalandena gör dock gällande att de vill gå med samtidigt som Sverige.

– Vi håller fortfarande fast vid vår linje, säger Finlands president Sauli Niinistö i en intervju med tidningen Helsingin Sanomat.

Han menar att Erdogans uttalande inte förändrar Finlands linje att gå in i Nato tillsammans med Sverige.

John Bolton, som var USA:s nationella säkerhetsrådgivare 2018–2019 när Trump var president , säger i en intervju med Agenda att det finns skäl att överväga uteslutning av Turkiet ur Nato. Ett skäl är hur Turkiet agerar i Natoprocessen med Sverige och Finland.

– Det är befängt. Jag hoppas bara att folk i båda länderna inte tappar tålamodet. Det här är en sorts utpressning. Erdogan beter sig likadant mot sitt eget folk så det är knappast överraskande att han beter sig så mot andra, säger Bolton som också varit FN-ambassadör för USA.

Han är en av flera amerikanska politiker som tappat tålamodet med Turkiet. Kritiken handlar inte bara om den svenskfinska Natoprocessen, utan även om Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 2017.

Powered by Labrador CMS