Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Erdogan stärker greppet

Efter premiärminister Ahmet Davutoglus besked att han avgår, väntas president Recep Tayyip Erdogan koppla ett än starkare grepp om makten i Turkiet – och det oroar EU.

Nyheter · Publicerad 10:02, 11 maj 2016

Turkiets pro-europeiska premiärminister Davutoglu lämnar sin post som partiordförande och avgår som premiärminister vid en extrainsatt partikongress den 22 maj. Det överraskande beskedet från premiärministern i förra veckan är ytterligare en indikation på president Erdogans ambitioner att centrera makten kring sig själv.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, kommenterar utvecklingen i en TT-intervju:

– Det här innebär att Erdogan konsoliderar sin makt ytterligare. De fyra namn som pekas ut som potentiella ersättare är alla långt mer trogna Erdogan. Det här talar för att han kommer att försöka driva igenom en grundlagsändring för att stärka presidentmakten, säger Paul Levin.

I dag är presidentämbetet främst ceremoniellt, men Erdogan gör ingen hemlighet av sina maktambitioner. När presidenten i ett tv-sänt tal på fredagen i förra veckan kommenterade premiärministerns avgångsbesked sade han att en folkomröstning om utökad makt till presidenten bör ske så snart som möjligt.

Viljan att stärka ämbetet handlar, sade Erdogan, inte om någon personlig ambition, utan är ”en nödvändighet för landet”. Men presidentens maktlust har fått spänningarna att stiga inom partiet under flera månader, konstaterar Reinhard Baumgarten, kommentator på Deutsche Welle.  

Tunga namn inom AKP, som Abdullah Gül och Bülent Arinc, har öppet uttryckt sitt missnöje, men det har inte förändrat något, utan tvärtom har Erdogan stärkt sin kontroll över partiet, trots att presidenten ska stå utanför partipolitiken, skriver Baumgarten.

Turkiet går mot kaos på grund av Erdogans obekymrade brott mot konstitutionen, menar Tarhan Erdem, direktor för opinionsundersökningsfirman Konda.

– Varje dag tar Erdogan steg mot en enmansregim. Oavsett vad någon annan säger, lyssnar han inte och han kommer att arrangera ett nyval och göra det han ser som nödvändigt för att etablera ett presidentsystem. Från och med nu finns det bara en man i Turkiet, och den mannen är Erdogan, säger Erdem till Deutsche Welle.

För EU, som satt sitt hopp till ett bräckligt samarbetsavtal med EU för att sätta stopp för flyktingströmmen, är utvecklingen oroande. I det tv-sända talet var Erdogan tydlig med att han inte tänker gå med på ett av EU:s krav för att bevilja turkar visumfrihet – att ändra lagstiftningen mot terrorism, en lag som bland annat används som ursäkt för att fängsla Erdogankritiska journalister.

– Vi går vår väg, ni går er, sade Erdogan, som vet att han sitter med trumfkortet, då Turkiet när som helst kan öppna gränserna och låta hundratusentals syrier bege sig mot EU och kasta in unionen i en ny kris.

Presidenten kastade ytterligare grus i maskineriet för samarbetet med EU när han på söndagen anklagade unionen för grymhet och för att ”sakna barmhärtighet och rättvisa” , för att man stängt gränserna för flyktingar.

Erdogan har under flera månader underminerat premiärministerns förhandlingar med EU om ett samarbetsavtal för att lösa flyktingkrisen, noterar Simon Tisdall, politisk kommentator i The Guardian. Tisdall tror att Erdogan, med en allt svagare opposition, kan öka sina ansträngningar för att flytta Turkiets stragetiska inriktning från Europa och USA i riktning mot den islamiska världen. ”Hans toppmöte i Ankara nyligen med Saudiarabiens kung Salman var en del i den här inriktningen”, skriver Tisdall.

I EU-ländernas huvudstäder ökar nu oron för vilket pris man får betala för avtalet med Turkiet, skriver BBC:s korrespondent Gavin Hewitt. ”Under de närmaste veckorna måste Bryssel välja: stötta ett avtal med en alltmer auktoritär ledare, eller riskera att migrantkrisen återvänder till Greklands kuster och hotar Schengenavtalets överlevnad och den fria rörelsen”, skriver Hewitt.

Ska avtalet överleva måste EU sannolikt blunda inte bara för Erdogans maktfullkomlighet och att journalister och regimkritiker fängslas, utan också för hur Turkiet agerar mot syriska flyktingar som försöker ta sig in i landet. Under mars och april sköts fem människor ihjäl, däribland ett barn, och 14 personer skadades allvarligt, av turkiska gränsvakter. Det uppger människorättsgruppen Human Rights Watch, HRW, i en rapport som presenterades på tisdagen.

Gerry Simpson, forskare vid HRW, kommenterar uppgifterna i ett uttalande:

– Medan ledande turkiska företrädare hävdar att de välkomnar syriska flyktingar med öppna gränser och armar, dödar och misshandlar deras gränsvakter dem. EU-företrädare bör inse att deras röda ljus för flyktingar ger Turkiet grönt ljus att stänga sina gränser, vilket är ett tungt pris för krigsplågade asylsökande som inte har någon annanstans att ta vägen.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...