Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Turkiets president Erdogan vill inte släppa in Sverige i militäralliansen Nato än. Foto: Turkish Presidency

Erdogan höjer kraven: Utlämna 130 personer

Turkiet uppger att landet kommer att vänta fram till i sommar innan det kan bli aktuellt att ratificera Sveriges Natoansökan. Detta för att invänta ny svensk terrorlagstiftning.

Samtidigt kräver president Erdogan nu att Sverige lämnar ut 130 ”terrorister”.

Nyheter · Publicerad 15:00, 16 jan 2023

Sverige och Finland slöt sommaren 2022 ett avtal med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Länderna lovar bland annat att inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet.

Nya lagar som gör det brottsligt att stödja eller främja terrorism är på gång i Sverige. Enligt Ibrahim Kalin, Turkiets president Recep Tayyip Erdogans talesperson, kommer det dröja till åtminstone juni innan riksdagen kan rösta igenom hårdare lagstiftning, och Ankara kommer att vänta tills lagstiftningen godkänts i riksdagen.

– Vi är inte redo att skicka en ratificeringslag till parlamentet, säger han.

Men enligt nyhetsbyrån AP öppnar Kalin samtidigt dörren för att det skulle kunna gå fortare.

Enligt det svenska justitiedepartementet är planen att lagen ska träda i kraft den 1 juni. Det är ännu inte klart när riksdagen ska rösta om lagen, men enligt tidsplanen kommer det ske innan sommaren.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) svarar på det turkiska uttalandet i en skriftlig kommentar till TT:

”Vi har levererat på alla delar av överenskommelsen och fortsätter att implementera den. Det är upp till Turkiet att fatta beslut om ratificeringen av Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll.”

Tidigare i veckan försämrades relationerna mellan Sverige och Turkiet ytterligare, efter att en docka föreställande Erdogan hängts upp i fötterna utanför Stockholms stadshus. En talesperson för Erdogan har krävt att de ansvariga för händelsen ska ställas till svars.

Från svenskt håll har bland andra statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) gått ut och fördömt handlingen. Den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu har dock sagt att det inte räcker med fördömanden.

Turkiets president upprepar nu sitt krav på att Sverige måste utlämna personer för att Turkiet ska godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan, enligt statliga turkiska medier. Men nu höjer han antalet till 130.

– Först och främst, de måste utlämna nästan 130 terrorister för att deras ansökningar ska gå igenom parlamentet. Tyvärr har de ännu inte gjort det, sade Recep Tayyip Erdogan på ett möte i staden Mugla i sydvästra Turkiet på söndagen.

Tidigare har Erdogan sagt att Sverige ska utvisa 73 personer som en del i Natoansökan.

Det är upp till Turkiet att fatta beslut om ratificeringen ...

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00