Nyheter

Erdogan befäster sin makt – gratuleras av Ulf Kristersson

Erdogan hyllades av tiotusentals supportrar på söndagen. Bilden är tagen utanför Erdogans residens i Istanbul. Foto: Francisco Seco/AP/TT
Erdogan hyllades av tiotusentals supportrar på söndagen. Bilden är tagen utanför Erdogans residens i Istanbul. Foto: Francisco Seco/AP/TT
Paul Levin Foto: Christine Olsson/TT
Paul Levin Foto: Christine Olsson/TT
Ulf Kristersson Foto: Fredrik Sandberg / TT
Ulf Kristersson Foto: Fredrik Sandberg / TT

Recep Tayyip Erdogan har vunnit det turkiska presidentvalet och får sitta kvar i ytterligare fem år. Gratulationer kommer från såväl Sveriges och Norges statsministrar som från Rysslands president Vladimir Putin.

Publicerad Uppdaterad

Men man får inte glömma att det är väldigt orättvisa förutsättningar. Erdogan kontrollerar alla de stora tv-kanalerna.

Paul Levin

Med 99,9 procent av rösterna räknade i presidentvalets andra omgång får Erdogan 52,1 procent av rösterna, mot 47,9 för utmanaren Kemal Kiliçdaroglu.

Nyhetsbyrån Anka, som står oppositionen nära, rapporterar ett något svagare stöd för Erdogan, men ger även den presidenten valsegern.

Erdogan möttes av högt jubel av hundratals anhängare när han höll sitt första tal efter söndagens val.

– Den enda vinnaren är Turkiet, sade han från ett busstak i Istanbul när han utropade sig själv till segrare.

Anhängare firade över hela landet, och i Istanbul och Ankara fylldes gatorna av Erdogansupportrar.

Sent på söndagen hade Erdogan återvänt till Ankara, där han inför tiotusentals jublande och sjungande anhängare sade att han vill ena landet.

Kemal Kiliçdaroglu var tidigare på kvällen desto mer nedslagen – men inte utslagen, sade han.

– Vi ska fortsätta kampen. Jag ber er alla att göra det för demokratins skull, sade han i Ankara.

Valet beskrev han som det mest orättvisa på många år i Turkiet och han sade att han är ”sorgsen över att demokratin förlorade”.

Turkietkännaren Paul Levin tror inte att Erdogans seger beror på omfattande valfusk.

– Men man får inte glömma att det är väldigt orättvisa förutsättningar. Erdogan kontrollerar alla de stora tv-kanalerna. Han fick i runda slängar tio gånger mer tv-tid. Och han kontrollerar stora delar av statsapparaten.

Gratulationerna till Erdogan började redan under tidig kväll trilla in.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på Twitter att han gratulerar och att ”vår gemensamma säkerhet är en framtida prioritet” med syftning på Sveriges Natoansökan, som Erdogan hittills stoppat.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre önskar Erdogan all lycka och säger, enligt NTB, att Turkiet är en viktig allierad inom Nato:

– Norges förhållande till Turkiet är bra och vi förväntar oss att Turkiet nu ratificerar Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

Samma budskap kom från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Ledarna för USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ukraina och Ungern har också gratulerat – liksom Rysslands president Vladimir Putin.

Erdogans parti AKP säkrade i parlamentsvalet den 14 maj fortsatt majoritet i kammaren, förutsatt att det starkt nationalistiska MHP fortsätter att agera stödparti.

Powered by Labrador CMS