Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Equmeniakyrka i Jönköping förstördes i brand – ”vemodigt”

Ansgarikyrkan i Jönköping förstördes i en brand natten mot tisdagen.

– Det går inte sätta ord på det här riktigt, säger församlingens ordförande, Lennart Bergström, till Världen idag på tisdagsmorgonen.

Nyheter · Publicerad 11:06, 3 aug 2021

Så sent som på måndagskvällen hölls en samling med bön i Ansgarikyrkan. På tisdagens morgon låg rester av taket och rykte och pyrde.  

– Det är väldigt omfattande skador, tyvärr, säger Samuel Nyström, räddningschef i Jönköping till TT.

Branden bedöms ha startat i en entrédel av byggnaden. När polis och räddningstjänst kom till platsen slog stora lågor ut genom taket. Många enheter från räddningstjänsten arbetade på platsen under natten.

Ingen kom till skada i branden och det är oklart varför det började brinna. Polisen har inlett en utredning om misstänkt mordbrand.

– Vi kommer att genomföra en teknisk undersökning tillsammans med polisen, säger Samuel Nyström.

I församlingen vet man inte vad som kan ha orsakat branden. Man har till exempel inte mottagit några hot eller liknande, förklarar ordförande Lennart Bergström för Världen idag.

– Det fanns övervakningskameror i kyrkan som man nu ska titta närmare på. Men polisen kan inget göra förrän man har röjt undan bråten och kan gå in i lokalen. 

I församlingen är man chockad över det som hänt och Lennart Bergström beskriver den känsla av vemod han upplever när han på morgonen står och tittar på kyrkväggar, nära att falla samman, och kranen som lyfter bort takrester.

– Att detta ska behöva ske, att det som är så dyrt för många att gå till nu är borta. Det går inte att sätta ord på det här riktigt, det är så definitivt.

Branden innebär att förskolan inte längre har några lokaler att vara, att församlingen saknar gudstjänstlokaler och att barn- och ungdomsverksamheten saknar samlingsplats.

Enligt Lennart Bergström har Svenska kyrkan redan hört av sig och erbjudit dem att använda Sanna kyrka, som ligger ett stycke bort i samma bostadsområde, Vättersnäs.  

– Vi får nyckeln till den kyrkan, säger Bergström, mycket tacksam för den generositet som visats från kyrkoherde Ann Aldén.

Han beskriver en väldigt god gemenskap med andra kyrkor i staden 

– Vi har även fått sms från bland annat Pingstkyrkan, och Equmenias kyrkoledning har hört av sig.

Ansgarikyrkan startades som en plantering inom Svenska Missionsförbundet för 55 år sedan. Den ligger nära det stora bostadsområdet Österängen och alldeles intill E4:an. På morgonen uppstod trafikstörningar när bilister stannade för att filma brandplatsen, uppger polisen.

Nattens brand är en prövning för hela församlingen, och på tisdagseftermiddagen skulle styrelsen samlas för att diskutera läget.

– Vi får se vad som kommer ut av samtalet. Vi kommer att försöka att se framåt hur vi ska hantera situationen, säger Lennart Bergström. 

Det går inte att sätta ord på det här riktigt.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier