Nyheter

Energipolitik och Jesuscitat under partiledardebatten

Ebba Busch anser att familjen länge satts på undantag i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ebba Busch anser att familjen länge satts på undantag i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ulf Kristersson skämtade om sin längd. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ulf Kristersson skämtade om sin längd. Foto: Henrik Montgomery/TT
Magdalena Andersson (S) är inte ense med regeringen om energipolitiken. Foto: Henrik Montgomery/TT
Magdalena Andersson (S) är inte ense med regeringen om energipolitiken. Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) uppmanar riksdagen att samlas kring regeringens nya energimål om hundra procent fossilfritt. Men Socialdemokraterna tänker rösta på sitt eget förslag. Det framkom under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. KD-ledaren Ebba Busch inledde sitt anförande med att citera Jesus.

Publicerad Uppdaterad

– ”Låt barnen komma till mig”. Det var orden som Jesus använde för sådär 2 000 år sedan, sade Busch i partiledardebatten och menade att det är ord att inspireras av oavsett övertygelse, eftersom det är ledarskap som sätter det viktigaste, barnen, först.

Busch anser att familjen länge satts på undantag i Sverige, när familjen i själva verket borde ses som en hörnsten och den främsta instansen för att förebygga mycket av det destruktiva som nu sker i landet.

Men familjepolitiken blev knappast fokus i debatten, utan det handlade snarare om den skenande våldsutvecklingen, Natofrågan och energipolitik.

Nästa vecka ska riksdagen rösta om regeringens nya mål för energipolitiken. Hundra procent förnybar energi ska bytas ut mot hundra procent fossilfri energi. Regeringens tanke är att det ska öppna för ny kärnkraft

Under partiledardebatten i riksdagen krävde Ulf Kristersson svar av Magdalena Andersson om hur S ska rösta.

– Den gröna omställningen brådskar. Låt nu inte gamla låsningar stå i vägen för alla nya möjligheter. Låt oss samlas och få något gjort.

Kristersson framhöll att S och M efter många år kunde enas om Nato. Låt oss pröva en fråga till, sade han.

– Förstår ni på allvar kärnkraftens roll också, för att nå vägen till noll? I handling, inte bara i ord. Kommer ni nästa vecka att rösta för det nya energipolitiska målet eller rösta emot?

Även energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vände sig till S-ledaren Magdalena Andersson.

– Kom igen nu, ni byggde kärnkraften och det var också ni som avvecklade den. Kommer ni rösta för i nästa vecka eller inte?

S-ledaren Magdalena Andersson uppgav att S kommer att rösta på sitt eget förslag

– Vi ser ett behov av att bygga ut elproduktionen betydligt snabbare än så. Därför har vi förslag på ett helt annat mål för att vi ska se till att snabbt bygga ut den el vi behöver, sade hon.

Angående Nato uppgav statsministern att det starka stödet från USA och andra Natoländer innebär fortsatt goda förutsättningar för att bli medlem.

– Men alla vet att det ytterst är Turkiet som fattar turkiska beslut, sade han.

Under debatten fanns det också plats för lite humor. Mikrofonen gick nästan över huvudet på statsminister Ulf Kristersson(M) när han gick upp i riksdagens talarstol efter riksdagens längste partiledare Johan Pehrson (L). Kristersson fann sig dock snabbt:

– Ja, Johan har längre ben, men jag springer snabbare, sade han leende, vilket fick regeringskollegorna att skratta högt.

Powered by Labrador CMS