Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Energiexpert: Min modell kan sänka svenska elpriser

Svensk el måste vara billigare för svenskar än för länder som vill importera den. Det anser energiexperten Bengt Ekenstierna som menar att regeringen genast måste åka till Bryssel för att se till att denna så kallade Bekenmodell får införas.

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 sep 2022

Bekenmodellen är namnet på en elprismodell som tagits fram av energiexperten Bengt Ekenstierna och som på sistone omtalas i valrörelsen.

Modellen går ut på att exportpriset på el inte ska påverka det inhemska svenska priset. Vänsterpartiet anammade idén och talar nu om ”Sverigepriser”.

– Vänsterpartiet kontaktade mig i början av augusti och ville informera sig. Därefter gjorde de Bekenmodellen till sin och gav den en politisk paketering, säger Bengt Ekenstierna.

Under 1970-talet arbetade Ekenstierna på dåvarande Sydkraft när tolv kärnkraftverk gav Sverige tillgång till enorma mängder el. Under sin tid som vice vd för Eon Nät var han med och tog fram en nordeuropeisk prissättningsmodell, uppger Sydsvenskan.

– Den styrmodellen fungerade väl tills elpriserna plötsligt steg i fjol på hösten. Den bygger på att elproduktionen är större än förbrukningen, annars havererar styrmodellen, säger Ekenstierna till tidningen.

Han anser att samtliga politiker bör inse att en orimligt hög prissättning inte kan lösas med skattestöd, skattesänkningar eller återbäringar.

– Man ska akta sig för att hämta in höga avgifter som i efterhand kompenseras. Hur vet man att rätt person får stöd? Staten vet ju inte vem som har fast eller rörligt pris.

När Vänsterpartiet presenterade idén om ”Sverigepriser” sade genast experter att ett sådant system skulle strida mot EU:s konkurrenslagstifning. Bengt Ekenstierna säger sig dock vara säker på att EU-kommissionen skulle godkänna en ny nordisk prissättningsmodell.

– I rådande situation bör energiminister Khashayar Farmanbar (S) snarast åka till Bryssel. Spanien, Italien och Polen har fått liknande undantag. Varför vågar inte Sverige kräva samma sak? Det är en passivitet som är förbluffande, säger han till Sydsvenskan.

Spanien, Italien och Polen har fått liknande undantag. Varför vågar inte Sverige kräva samma sak?

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00