Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Lisa Abramowicz ser kritiskt på Ship to Gaza. Foto: Svensk Israelinformation

"Enbart en politisk manifestation"

– Det här är enbart en politisk manifestation som framför allt stöder Hamas. Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israelinformation, är mycket kritisk mot Ship to Gaza.

Nyheter · Publicerad 00:00, 15 jun 2011

Att syftet med fartygs-konvojen skulle vara bistånd till befolkningen i Gaza ifrågasätts av Lisa Abramowicz.
– All form av humanitär hjälp släpps in via fyra gränsövergångar och både FN och EU säger att det är möjligt att få in allting utom vapen och icke projektbaserat byggnadsmaterial. Gränsövergången till Egypten är nu också öppen, så det stämmer inte att säga att Gaza är blockerat.

Tillväxten är stark i Gaza, under förra året 15 procent, och enligt Lisa Abramowizc pågår ett 130-tal projekt för bland annat skolbyggen, vatten och avlopp och varor från Gaza får också exporteras.
– När man tänker på situationen i den omgivande regionen med uppror som brutalt slås ned är det rent nys att hävda att man agerar av humanitära skäl, säger hon.
– Invånarna i Gaza har en svår tillvaro, inte minst på grund av Hamasregimen,  men de har ingen brist på konsumtionsvaror. Varför inte ta fartygen till Benghazi i stället? Det viktigaste syftet verkar vara att demonisera Israel.

Ship to Gaza säger att de vill häva en illegal och inhuman blockad, men enligt Lisa Abramowicz förtiger man orsakerna till att havsgränsen till Gaza kontrolleras av Israel, i enlighet med Osloavtalet. .
– Om villkoren som kvartetten (FN, EU, USA och Ryssland) uppfylldes skulle det inte finnas någon anledning till att ha en blockad mot sjötrafik, det faller på sin egen orimlighet. Fram till för några månader sedan regnade det raketer över Israel från Gaza, så det är inte någon lätt situation.
Att organisationen IHH finns med bland konvojens arrangörer även i år förtar enligt Lisa Abramowicz trovärdigheten.
– Jag såg på Al Jazeera i maj hur de sjöng antisemitiska sånger och sade att de skulle dö som martyrer. Då är det inte trovärdigt att tala om det som ett icke-våldsprojekt.

Påståendet att blockaden stärkt Hamas stämmer inte, menar hon.
– Stödet för Hamas har inte ökat  Den populäraste politikern nu är Salam Fayyad, som Hamas inte gillar.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00