Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Ett stort antal bilar sattes i brand under helgens upplopp i Rosengård. Foto: Johan Nilsson/TT

En person anhållen för upploppet i Rosengård – polisen kritiseras

En person har anhållits misstänkt för våldsamt upplopp i Rosengård. Han är den förste som gripits av polisen för söndagens oroligheter i Malmöstadsdelen. Polisen får kritik för att det inte greps någon på plats.

Nyheter · Publicerad 07:00, 7 sep 2023

Upploppen i Rosengård, som ägde rum i helgen, skedde efter en koranbränning vid Värnhemstorget i Malmö. Bilar sattes i brand, sten kastades mot polisen och ett garage brandhärjades.

En 17-årig pojke greps under tisdagseftermiddagen och har anhållits misstänkt för våldsamt upplopp i stadsdelen.

Pojken är den förste som grips för oroligheterna i Rosengård. Det är något som väckt kritik i sociala medier.

Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö och kommenderingschef för insatsen, kommenterar insatsen i en intervju med TT.

– Vi gör taktiska avvägningar hela tiden kring vad som är lämpligt. Det viktiga för oss är att dokumentera och identifiera. Ibland kan det innebära både en eskalering och en svårare situation om vi väljer att gå in. Vår polispersonal har gjort korrekta bedömningar som jag ser det, sade hon.

Att Petra Stenkula sagt att det kan innebära en ”eskalering om polisen går in” är också något som väcker kritik i sociala medier.

Svensk polis framstår som svag, menar kritiker. Det finns också de som menar att militär borde ha satts in.

Polisen i Malmö uppger att de nu kommer gå igenom bild- och videomaterial för att kunna frihetsberöva fler.

På söndagen anhölls två män misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp på Värnhemstorget i samband med koranbränningen. Männen har nu släppts på fri fot, men är fortsatt misstänkta för brott.

– Åklagaren har gjort en bedömning att de inte riskerar förstöra utredningen, då finns det ingen anledning att de är frihetsberövade i nuläget, säger Nils Norling.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00