Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Benjamin Ekman.

”En lång och personlig resa”

I helgen upptogs Benjamin Ekman, tidigare redaktör för Livets ords teologiska tidskrift Keryx och son till Uppsalaförsamlingens grundare Ulf Ekman, i katolska kyrkan.- Det är en process som pågått i mer än tio år, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 12:04, 5 nov 2013

Att han valt att ta steget in i katolska kyrkan har väckt viss uppmärksamhet på kristna webbplatser och i kristen media. Det är inte något som förvånar Benjamin Ekman.
- Nej, det är jag inte så förvånad över. Men det handlar om en lång och personlig resa som det därför inte alltid är enkelt att beskriva på ett kort och koncist sätt.

Vad har du fått för reaktioner?
– Reaktionerna hos nära och kära, vänner och familj, har så klart varit att de är glada för att jag hittat ett hem och ett sammanhang som jag kan leva i och få trygghet av.

Han beskriver bakgrunden till det steg han nu tagit som en process som pågått sedan gymnasietiden.
- För mig blev mötet med kyrkans liturgi och den andliga vägledningstraditionen helt avgörande för en fördjupad tro. Den rikedom jag mött i kyrkans långa historia och erfarenhet har gett mig ett större rum att leva i. Men detta är en utveckling av den tro jag döptes till i Livets Ord som barn och som formats av den fromhet jag är uppvuxen med, som jag är innerligt tacksam för.
- När jag studerade i USA i fyra år så levde jag i nära gemenskap med den ortodoxa församlingen på orten och det lärde mig mycket om vad det innebär att vara kyrka, att stå inför Guds ansikte med församlingen på jorden tillsammans med de heliga i himlen.

Det blåser ganska starka ekumeniska vindar där kristna från olika sammanhang närmar sig varandra, och Benjamin Ekman tror att den fientlighet gentemot katolska kyrkan som finns hos vissa i frikyrkan är på väg bort.
– Jag tror och hoppas det, och jag tror att det handlar om att man helt enkelt spenderar tid tillsammans i gemenskap och bön. När du inser att tanten bredvid dig i kyrkbänken inte blir fylld av andligt mörker bara för att hon ber sin rosenkrans så får det konsekvenser.

Hur tycker du generellt kunskapen om katolska kyrkan är inom frikyrkan?
– Sverige är priviligerat med bokförlag som Artos och författare som Wilfrid Stinissen som gjort mycket för att sprida kunskap om katolsk tro och andligt liv inom frikyrkan. Men det finns fortfarande förstås en stor skepsis bland vissa.

Tror du att vi kommer att få höra om fler frikyrkliga som väljer att konvertera till katolska kyrkan?
- Det är möjligt, säger Benjamin Ekman.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda