Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

En halv miljon har nu flytt från Ukraina

Över 100 civila har dödats hittills i striderna i Ukraina och över 500 000 har flytt från landet, enligt FN.

Den svenska regeringen får brett stöd i riksdagen för att skicka krigsmateriel till Ukraina, men V motsätter sig export av pansarskott.

Nyheter · Publicerad 14:24, 28 feb 2022

Striderna i Ukraina fortsätter sedan Ryssland angrep landet i torsdags. 102 civila, däribland sju barn, har dödats sedan i torsdags och ytterligare drygt 300 har skadats, enligt FN.

Michelle Bachelet, FN:s människorättskommissionär, säger att hon befarar att de verkliga dödstalen är ”långt högre” och varnar för ett utbrett mänskligt lidande i landet.

– Miljoner civila, inklusive sårbara och äldre människor, tvingas ta skydd i olika sorters bombskydd, som tunnelbanestationer, för att fly explosionerna, sade hon inför FN:s råd för mänskliga rättigheter på måndagen.

Natten mot måndagen beskrevs som förhållandevis lugn i Ukraina men under morgontimmarna attackerades städerna Tjernihiv och Zjytomyr, några mil norr och väster om Kiev. Från Charkiv i nordost kom rapporter om hårda strider.

Enligt Ukrainas underrättelsetjänst träffades ett bostadshus i centrala Tjernihiv av en raket vilket orsakade en brand.

”Antalet skadade är för närvarande okänt”, skriver underrättelsetjänsten på Telegram.

Enligt det ukrainska försvaret går den ryska offensiven nu långsammare.

Brittiska försvarsdepartementet skriver att de ryska styrkorna är ”över 30 kilometer norr om Kiev” och att Charkiv och Tjernihiv fortfarande är under ukrainsk kontroll.

”Logistiska misslyckanden och ståndaktigt ukrainskt motstånd fortsätter att frustrera den ryska framryckningen”, skriver försvarsdepartementet på Twitter och hänvisar till de senaste underrättelserna.

Rysslands president Vladimir Putin höjde på söndagen tonläget ytterligare då han beordrade förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. Fördömandena haglade från ett antal länder, liksom Nato och EU. EU stängde dessutom sitt luftrum för ryskt flyg och har dessutom lovat att vapenleveranser till Ukraina ska finansieras av unionen.

En delegation från Ukraina skulle på måndagen träffa ryska representanter i ett försök att få ett slut på striderna. Mötet hade inte ägt rum vid den här tidningens pressläggning. Budskapet från Ukraina var att man vill se ett omedelbart eldupphör och att Ryssland drar tillbaka sina soldater.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltog inte men riktade sig direkt till de ryska styrkorna inför mötet.

– Lägg ner era vapen. Ge er iväg, sade han.

Regeringen får brett stöd i riksdagen för att skicka krigsmateriel till Ukraina. Förslaget om stöd lades fram som ett utskottsinitiativ av Socialdemokraterna i finansutskottet. Där gav samtliga partier sitt stöd, utom V som reserverar sig när det gäller att ge Ukraina svenska pansarskott.

– Det här är inte en enkel fråga. Vi anser att det finns skäl att hålla på det regelverket som finns för vapenexport, säger V:s ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati.

Han syftar på regelverket om att Sverige normalt inte bör skicka vapen till ett land i krig.

– Skickar man in vapen i krigförande områden så finns ökad risk att de hamnar på avvägar och i fel händer, säger han.

Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl har svårt att förstå V:s resonemang.

– Hela Europas demokratier samlas kring detta. Det är självklart att Sverige ska vara en del av det och det gynnar också våra säkerhetspolitiska intressen, säger han.

Över en halv miljon människor har flytt från Ukraina och till grannländer sedan Rysslands invasion, twittrar FN:s högkommissionär Filippo Grandi.

Sedan krigstillstånd infördes har ukrainska myndigheterna bestämt att inga män i vapenför ålder – mellan 18 och 60 år – får lämna landet.

Hela Europas demokratier samlas kring detta. Det är självklart att Sverige ska vara en del av det och det gynnar också våra säkerhetspolitiska intressen.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier