Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

I en intervju med Fox News säger Elon Musk att det bör införas någon form av statlig kontroll av AI innan det är för sent. Foto: Fox News/AP/TT

Elon Musk varnar för AI: Kan ta kontroll över människor

Artificiell intelligens skulle kunna leda till massmanipulation av människors åsikter. Det varnar tech-mogulen Elon Musk för i en intervju med Fox News.

Det finns en risk att tekniken tar kontroll utan att människan kan stänga av den, säger han.

Nyheter · Publicerad 21:00, 24 apr 2023

Världen idag har tidigare berättat att entreprenören Elon Musk, tillsammans med tusen forskare och aktörer inom techbranschen, gått ut i ett öppet brev med krav om att pausa AI-utvecklingen.

I en intervju med Fox News-profilen Tucker Carlson, som det går att se delar av på tv-kanalens Youtube-kanal, förklarar Elon Musk vad det är som han oroas över.

Musk menar att det är väldigt svårt att förutse vad som kommer att hända när en artificiell intelligens som är långt smartare än världens smartaste människa dyker upp.

Han förklarar vidare att AI, till skillnad från exempelvis fordonsteknik, har en potential att verka civilisations­förstörande, plus att det kanske vore för sent att komma med lagstiftning när AI väl ställt till med något förskräckligt, eftersom tekniken då redan kan vara utom människans kontroll.

Tucker Carlson frågar om Musk verkligen tror att det kan bli så att AI tar kontroll och fattar beslut åt människor samtidigt som tekniken når en punkt där man inte längre kan stänga av den.

– Absolut. Det är definitivt det hållet det barkar åt, säger Musk.

När Carlson återigen ber Musk förtydliga exakt vad han är orolig för att AI skulle kunna göra för skada citerar entreprenören det gamla ordspråket att ”pennan är mäktigare än svärdet”.

Han beskriver hur en super­intelligent AI, som är kapabel att skriva väldigt väl, skulle kunna bli allt bättre på att klura ut vad som övertygar människor, och sedan skulle kunna manipulera folkopinionen via sociala medier.

– Så jag tycker att vi ska vara försiktiga med AI och att det bör finnas någon slags statlig översyn eftersom det handlar om en fara för allmänheten, säger han.

Teknikentreprenören kommer sedan in på hur han för ett antal år sedan blev bekymrad efter att ha fått intrycket att Google­grundaren Larry Page inte tog säkerheten kring AI på tillräckligt stort allvar.

– Han verkade verkligen vilja ha en slags digital super­intelligens, i princip en ”digital gud” kan man säga, så snart som möjligt, säger han.

Tidningen Business Insider har sökt Google för en kommentar kring Musks kritik, men inte fått svar.

Christian Post, som rapporterar om Musks uttalanden kring AI i intervjun med Carlson, berättar att Google väntas lansera en version av sin sökmotor som använder sig av en chatbot någon gång i år. Detta i kölvattnen av framgången för AI-botten Chat GPT, som har kopplats samman med Microsofts sökmotor Bing.  

Världen idag har tidigare berättat att Elon Musk startat ett bolag som verkar vara avsett att konkurrera med det omtalade Open AI.

Många frågar sig ifall satsningen ska vara en motpol till ”woke”-agenda inom artificiell intelligens.

Han [Googlegrundaren Larry Page] verkade verkligen vilja ha en slags digital superintelligens, i princip en ”digital gud”.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00