Israel

Elon Musk besökte massakerns platser i Israel: ”Känslomässigt svårt”

Elon Musk säger att det var tungt att se platser där Hamas massakrerade civila israeler. På bilden till höger ses kibbutzer Kfar Aza som Musk besökte.
Elon Musk säger att det var tungt att se platser där Hamas massakrerade civila israeler. På bilden till höger ses kibbutzer Kfar Aza som Musk besökte.

Elon Musk är på besök i Israel. Under måndagen träffade han Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israel har inget annat val än att döda de som ”insistiterar på att mörda civila”, sade Musk under besöket. 

Publicerad Uppdaterad

Under sitt besök i Israel visades Elon Musk, ägare av bland annat sociala medier-plattformen X, runt av Netanyahu. Det meddelar den israeliska regeringens presstjänst.

Elon Musk och Netanyahu besökte bland annat kibbutzen Kfar Aza i södra Israel, en av platserna som drabbades av Hamas blodiga massaker den 7 oktober.

Där togs bland annat Avigail Idan som gisslan – en flicka som blev något av en symbol för de barn som kidnappades av Hamas och som fyllde fyra år i fångenskapen. Avigail Idan, vars föräldrar dödades i massakern, är en av de personer ur gisslan som nu har släppts fri genom överenskommelsen mellan Israel och Hamas. 

– Det har helt klart varit en känslomässigt svår dag – att se platser där människor mördades, sade Elon Musk efter besöket. 

Han sade även att Israel inte har något annat val än att döda de som ”insisterar på att mörda civila”. 

– De kommer inte att ändra sig. 

Enligt ett ljudklipp på X påpekar Elon Musk att Israel gör sig skyldigt till civila dödsfall.

– Men det är en stor skillnad här, nämligen att Israel försöker undvika att döda civila och att det inte sker med glädjeyttringar.

Elon Musk säger i ett videoklipp att han tror att förändrad utbildning för palestinier är ett sätt att förändra situationen på sikt, så att en den nya generationen inte ”tränas till att bli mördare”. Men han tror även att det behöver byggas mer välstånd i Gaza. 

Sedan Musk tog över X, tidigare Twitter, har plattformen blivit mer öppen. Det innebär att färre politiskt känsliga inlägg blockeras, men även att mer hatfullt innehåll har slunkit igenom. 

Detta är något som Elon Musk har fått kritik för. I september uppmanade Benjamin Netanyahu Musk att jobba mot antisemitism på X och att försöka stoppa inte bara antisemitism utan allt ”kollektivt hat”.

Musk har sagt att även om alla hatiska inlägg på X inte kan stoppas innan de postas, så är han generellt emot attacker på alla grupper, oavsett vilka det är.

När han under besöket i Israel får frågor kring antisemitism på sociala medier säger han är han är emot antisemitism och andra ”anti-saker”. 

Elon Musk träffar under besöket även Israels president Isaac Herzog. 

Powered by Labrador CMS