Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Om elkrisen förvärras kan Schweiz komma att förbjuda körning med elladdade bilar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Elkris: Schweiz kan stoppa viss elbilsladdning

Som en följd av elbristen i Europa överväger Schweiz att införa förbud mot laddning av elbilar. Om så blir fallet kommer alplandets laddningsbara bilar endast att få köras på el i samband med ”absolut nödvändiga resor”, rapporterar webbsidan Elbilen i Sverige.

Nyheter · Publicerad 13:00, 16 dec 2022

Osäkerheten vad gäller utomhustemperaturer i kombination med den kritiska situationen på den europeiska elmarknaden har gjort att flera länders styre tagit fram planer som avses träda in vid värre scenarier. Schweiz elförsörjning är starkt beroende av importerad el från Frankrike, som har bekymmer med trasiga kärnkraftverk, samt Tyskland som för närvarande bistår just Frankrike med el.

Med denna lägesbild framför sig har den schweiziska regeringen tagit fram en plan för elbesparing som inkluderar fyra olika steg, uppger Elbilen i Sverige.

Om elbristen når upp till det tredje steget av fyra kommer elladdade bilar i landet endast att få användas för resor som anses vara ”absolut nödvändiga”. Som nödvändiga resor räknas exempelvis att ta sig till jobbet, köpa mat, läkarbesök, religionsutövning eller kallelse till rätten.

Enligt uppgift finns det cirka 110 000 laddningsbara bilar i trafik i Schweiz. De 26 kantonerna i landet får, i händelse av att dessa regler införs, i uppgift att kontrollera dess efterlevnad, uppger webbsidan.

Vid svår elbrist kommer Schweiz även att införa förbud mot användning av bubbelpooler, solarier, bastur samt massagestolar. Värmen i skidliftarnas kabiner kan komma att sänkas och maskiner som används till konstsnötillverkning kan komma att stängas ner.

Laddningsbara fordon i Sverige

I november 2022 var 427 811 laddningsbara fordon registrerade i Sverige.

Personbilar: 411 945
Lätta lastbilar: 12 221
Motorcyklar: 2 521
Bussar: 920
Tunga lastbilar: 204

Källa: elbilsstatistik.se

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00