Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Elise Lindqvist tycker inte att det är märkvärdigt att finnas till hands för prostituerade kvinnor i Stockholm. Det tycker dock kung Carl Gustaf. Foto: Ruth Nordström

Elise Lindqvist prisas – får medalj av kungen

Nu ska Ängeln från Malmskillnadsgatan, Elise Lindqvist, få medalj av kungen för sina insatser bland prostituerade kvinnor.

”Medalj till mig, för vadå?” tänkte hon då hon fick beskedet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 15 jun 2021

När brevet från hovet damp ner i Elise Lindqvists brevlåda trodde hon först att det hade skickats till fel adress.

– Det kom som en total överraskning. Medalj till mig, för vadå? Jag tycker inte att det är något märkvärdigt att vara bland flickorna på Malmskillnadsgatan, säger Elise Lindqvist.

Varje fredagskväll i 25 år har Elise och volontärer från S:ta Clara kyrka besökt Malmskillnadsgatan, bjudit på fika och pratat med de prostituerade kvinnorna som håller till där.

– Jag har själv levt det här taskiga livet och vet att det här med att sälja sig inte är något liv som en enda flicka eller kvinna ska behöva utstå.

Men för att få bort en kvinna från gatan räcker det inte med att Elise och teamet från S:ta Clara kyrka kommer dit en gång i veckan. Det är en lång process, ofta på flera år, innan en tjej genomgått avgiftning, fått en egen bostad och ett arbete.

Elise är med tjejerna genom hela processen; följer med dem och köper nya kläder eller fixar möbler när någon ska få egen bostad; hjälper den som är utan tänder i munnen att komma till en tandläkare.

– Det är värt varenda sekund att få se en kvinna bli fri från det här livet. Det är värt allt jobb de här åren, säger Elise Lindqvist.

I oktober är hon inbjuden till slottet för att ta emot medalj ur kungens hand. Men det är inte första gången som hon träffar kungaparet. När Carl-Erik Sahlberg var präst i S:ta Clara kyrka besökte kungen, drottningen och prinsessan Madeleine kyrkan. De bjöds då på kaffe inne på Carl-Eriks kontor.

Under det besöket kom prinsessan Madeleine fram till Elise och sade att hennes mamma ville prata med henne. Ute i trapphuset fick Elise möta drottningen som berömde henne för det fina arbete hon gör. Vid ett senare tillfälle fick hon tillfälle att träffa drottningen igen och under över en timmes tid berätta mer om sitt arbete bland kvinnorna på Malmskillnadsgatan – det arbete Elise nu uppmärksammas för med en kunglig medalj.

Trots att hon hunnit fylla 85 år har hon inga planer på att dra ner på sitt engagemang. Med ett skratt säger hon att hon tänker fortsätta tills hon är 104.

– Så länge jag är normal i huvudet och så länge benen bär kommer jag inte att ge upp!

Det är värt varenda sekund att få se en kvinna bli fri från det här livet. Det är värt allt jobb de här åren.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier