Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Elim köper Salem – affären är klar

Elimkyrkan i Stockholm satsar på framtiden och köper Salemkyrkan för att kunna expandera.– Salemkyrkan har ett perfekt läge för oss och det är en byggnad med stor potential, säger pastor Stefan Swärd.

Nyheter · Publicerad 12:19, 16 maj 2012

 Världen idag har tidigare berättat om församlingens intresse för att köpa Salemkyrkan, och affären är nu klar.
– Det känns kul att kyrkan får användas till det den ursprungligen var tänkt för, som en bas för evangelisation och starkt socialt engagemang, säger Stefan Swärd.

Salemkyrkan ligger på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm och baptistsamfundet har annonserat ut den till försäljning efter att Salemförsamlingen upphörde i höstas. Bland flera spekulanter var det Elimkyrkan som samfundet föredrog som köpare, eftersom kristen verksamhet på så vis kommer att fortsätta i den anrika kyrkan.

 För den trångbodda församlingen Elimkyrkan blir flytten ett stort lyft, tror pastor Stefan Swärd.
– Vårt största problem är att vår kyrka är alldeles för liten. Redan i dag kan vi inte samla alla till en gemensam gudstjänst, vår kyrka rymmer bara 200 personer. Nu får vi 500-600 sittplatser och även biutrymmena är mycket bättre.

 Stefan Swärd beskriver flytten som ”ett offensivt trossteg”.
– Vi vill satsa på framtiden, med ett växande barn- och familjearbete, och vårt arbete bland etiopier, kongoleser, ryssar och förstås vanliga svenskar. Vår förväntan är att mycket ska hända de närmaste fem åren och får nu ett väldigt bra läge mitt på Söder. Det finns en stark framtidstro i församlingen och enigheten är stor om köpet.

 Innan församlingen tar steget att flytta till Salem kommer omfattande renoveringar att göras.
– Det är en gammal kyrka och vi vill göra den ny och fräsch, med förändringar som passar vår verksamhet. Vi räknar med att renoveringen kan ta upp till ett år och hoppas på en officiell invigning hösten 2013.

 Satsningen är ett stort steg ekonomiskt för Elimkyrkan. Stefan Swärd vill inte nämna några exakta belopp, men det rör sig om åtskilliga miljoner kronor.
– Utgångspriset var 18 miljoner kronor och slutpriset har hamnat en bra bit över det. Renoveringskostnaderna tror vi kommer att bli över tio miljoner kronor.
Stefan Swärd tror att försäljningen av den nuvarande kyrkan kommer att täcka en stor del av kostnaderna.
– Det blir grundplåten i finansieringen, men det är lite tidigt att säga hur långt det räcker.   

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...