Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Elidas framtid osäker på grund av coronakrisen

Missionsfartyget Elida befinner sig just nu på Gran Canaria i karantänsatta Spanien. Att segla därifrån kommer bli komplicerat eftersom planerad besättning inte kan flygas dit och eftersom det är oklart om hamnar kommer vilja ta emot fartyget. Elida står dessutom inför stora ekonomiska utmaningar, med inkomstbortfall på grund av inställda vårseglingar.

Nyheter · Publicerad 14:19, 17 mar 2020

– Jag har varit med om många olika typer av situationer under årens lopp, men detta liknar inget annat, säger Elidas skeppare Stefan Abrahamsson till Världen idag.

Missionsfartyget har sedan 1999 arbetat med konfirmandläger och evangelisation på Gran Canaria vintertid, så även i år. Men för en och en halv vecka sedan avbokade den första gruppen sin vistelse ombord på grund av den rådande situationen med corona. Sedan dess har fartyget legat i hamn i Las Palmas.

På måndagen försattes Spanien i karantän och nu har även landets gränser stängts. Stefan Abrahamsson berättar om folktomma stränder och gator, stängda affärer och skyltar med texten: ”Håll dig inne!”

– Det är som en spökstad. Det finns inte en kotte på gatorna. Polisen vaktar över allt och det sägs att man till och med använder drönare för att kolla att folk inte är ute och går, säger han.

De 12 personerna ombord tillåts bara lämna båten en och en för att besöka matbutiker, apotek eller sjukhus.

– Vi är inlåsta på båten 24/7. För att alla ska få en chans att sträcka på benen har var och en fått tre saker var att handla.

Om Elida lämnar hamnen i Las Palmas innebär de stängda gränserna att man inte kan komma tillbaka till någon spansk hamn på minst en månad.

På tisdagen stängde även Frankrike sina gränser och i skrivande stund undersöker Abrahamsson möjligheterna att gå i hamn i Portugal och på Gibraltar.

– Annars riskerar vi en långsegling på tre veckor. Vi vet inte om vi kommer in i en enda hamn på vägen hem. Därför måste vi bunkra extra med allt man kan tänka sig, förklarar han.

Bara sex av nuvarande personer ombord är seglingskunniga. Man skulle ha fått hjälp av tolv ungdomar från en norsk folkhögskola för att segla hem båten, men gruppen stoppades på flygplatsen i Norge.

Stefan Abrahamsson kallar situationen surrealistisk.

– Det innebär ett väldigt stort avbräck för oss, eftersom det är svårt att flyga in annan besättning.

Samtidigt står Elida inför stora ekonomiska utmaningar, eftersom en stor del av vårens seglingar är helt avblåsta. Dessa är annars Elidas största inkomstkälla, ungefär två tredjedelar av den totala ekonomin under året.

– Det är bekymmersamt och skapar stora problem. Mitt under högsäsong tar allt stopp, men vi försöker hitta sätt att överleva tills hjulen börjar snurra igen, med lån och gåvogivare.

Trots allt är stämningen god ombord. Alla försöker göra det bästa av situationen och passar på att göra service och underhåll på båten. Under den senaste veckan har besättningen inte rört sig bland folk och ingen har haft några sjukdomssymptom.

Varje dag har man både gemensam lunchbön och tid för enskild bön.

– Alla känner att vi måste be för det här. Vi kan inte prestera något för att det ska bli bättre, säger Stefan Abrahamsson.

Jag har varit med om många olika typer av situationer under årens lopp, men detta liknar inget annat

Prisfall på bostäder återtaget

Ekonomi. Priserna på bostäder tickar fortsatt upp. Det är bara bostadsrätterna i Stockholms-området som... onsdag 12/8 07:00

Storbank avslutar konton för kristna organisationer

Hbtq. Barclays avslutar två kristna brittiska organisationers konton efter att banken utsatts för... onsdag 12/8 07:00

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra