Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Elidakapten tilldelades stipendium

På onsdagskvällen delade vänskapsförbundet Sverige-Israel ut sitt årliga Torgny Segerstedt-stipendium. Årets pristagare blev missionsbåten Elidas skeppare, Stefan Abrahamsson. Han tilldelas stipendiet för att han under hösten arrangerade en segling till Israel. Under kvällen släpptes även en nyhet: – 2020 seglar Elida till Israel igen, berättade en glad kapten.

Nyheter · Publicerad 13:00, 8 dec 2018

Stefan Abrahamsson tilldelas Torgny Segerstedt-stipendiet på grund av sitt mod, berättar vänskapsförbundets ordförande i Stockholm, Maria Halkiewicz.

– I Sverige kostar det på att gå emot strömmen när det gäller Israel, och det är för detta mod att bryta med tystnadskulturen som Stefan får priset.

För ovanlighetens skull var det en helt enig styrelse som fattade beslutet om årets pristagare.

– I år var det helt självklart för alla, säger Maria Halkiewicz.

I sitt tal knöt vice ordförande Christine Rundqvist an till den person som har gett upphov till stipendiets titel – Torgny Segerstedt. Till skillnad från många andra på 1930-talet var Segerstedt en konsekvent kritiker av den tyska nazistregimen. I Göteborgs handels- och sjöfartstidning levererade han ofta spetsiga formuleringar. 

Som när en viss Herman Göring skickade ett pressmeddelande till tidningen och försökte stoppa deras publiceringar.

– Segerstedt svarade med att skriva: ”Det förefaller som herr Göring trodde att Sverige var ett slags annex till tyska riket”, berättade Christine Rundqvist.

– Det mod som Segerstedt visade kännetecknar även Abrahamsson, menade Christine Rundqvist.

I sitt tacktal berättade Stefan Abrahamsson att hans engagemang för judarna och Israel började redan i unga år. Hans pappa Tarren uppmanade sin son att inte försöka förändra det judiska folkets särskilda uppgift, utan att i stället koppla samman med det folk som bland annat har gett världen Tio Guds bud.

Genom att segla till Israel ville Elida bryta med den tystnad han tycker sig märka bland människor som har en positiv syn på Israel.

– Jag tänker inte tillhöra de tysta, jag tänker ropa, förklarade han.

I samband med stipendieutdelningen släppte Stefan Abrahamsson även en nyhet.

– Det blir en ny segling med Elida till Israel om två år, 2020, berättade han, och möttes av spontana applåder.

Torgny Segersteds-stipendiet delades ut i samband med att vänskaps­förbundets Stockholms­avdelning arrangerade sitt årliga Chanukka-firande i Stockholms synagoga.

Pulka-debatt avslöjar en ny syn på döden

Ledare Vår syn på livet formar vår syn på döden. Allteftersom den sekulära individualismen tar över som... lördag 23/1 00:00

Internt tryck får SD-topp att backa från abortfråga

Politik. Sverigedemokraten Björn Söder återkallar sin riksdagsfråga där han skrev att 42 miljoner ofödda... lördag 23/1 12:00

”Vi får öva på att dela livet”

Lärjungaskap. På Ralingsåsgården precis utanför Aneby befinner sig ett härligt gäng ungdomar och unga vuxna som...