Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Elida kan tvingas lägga ner efter bankkrav

Ett oväntat krav från banken kan bli slutet för missionsbåten Elida. 2,5 miljoner måste amorteras av före sista augusti. Pengar som inte finns, säger Stefan Abrahamsson, kapten och skeppare.

Nyheter · Publicerad 16:00, 12 aug 2016

Runt 16,5 miljoner återstår av Elidas skuld till Ålandsbanken. Avtalet med banken har hittills förnyats vartannat år, och i våras var det dags för omförhandling för en förnyelse.

– Vi åkte till Stockholm och trodde att det var ett rutinärende där vi skulle skriva på papper. Men så säger banken att de har bytt policy och att vi måste amortera 2,5 miljoner kronor i slutet av augusti. Det kom som en rak höger när de sa att de säljer båten om vi inte gör som de säger, säger Stefan Abrahamsson, skeppare och ordförande i Elida AB, som äger och förvaltar fartyget Elida V.

Banken har förklarat kravet med att segelbåtar av Elidas slag tappar alltmer i värde.

– Bankerna vill inte exponera sig mot sjöfarten numera, men man brukar behålla de kontakter man redan har. Mina kontakter på andra banker säger att det här är ett märkligt agerande av Ålandsbanken. De tycker att banken ska stå sitt kast nu när de har gått med i detta, säger Stefan Abrahamsson.

Elida har funnits sedan 1963 och står som värd för ett stort antal konfirmationsläger som totalt över tusen ungdomar deltar i varje år. Dessutom seglar missionsbåten längs Sveriges kust på somrarna för att hålla bryggmöten med sång, musik och korta vittnesbörd. Verksamheten bygger på volontärer som fungerar som lägerledare och besättning på den stora segelbåten. Även kaptenen Stefan Abrahamsson arbetar på volontärbasis.

Han berättar att de flesta ungdomar som deltar i lägren inte kommer från någon kyrklig bakgrund.

– Framför mig ser jag en massa ansikten på ungdomar som kommit till tro genom vår verksamhet. Ett helt gäng av de ungdomar som är på Frizonfestivalen den här helgen skulle aldrig ha åkt till ett kristet ställe om de inte hade varit på ett konfaläger på Elida, efter att vi träffat dem och deras föräldrar vid någon brygga i Sverige.

Under sommaren har verksamheten pågått som vanligt, men sedan amorteringskravet kom från banken har Stefan Abrahamsson pratat med sina kontakter runt om i landet för att försöka få in de nödvändiga pengarna.

– Hittills har vi fått in runt 500 000 kronor, om man räknar in pengar från gåvogivare som förbinder sig att betala månadsvis under fem år framöver, säger han och tillägger:

– Men det finns ingen sämre tid på året att komma med den här typen av krav än på våren, just när säsongen drar igång för Elida. Sommaren har varit fullbokad sedan tidigare, vi har seglat sju dagar i veckan. Hade kravet kommit i dag hade vi haft hela hösten på oss att åka runt och träffa folk och försöka lösa detta, säger han.

Nu hoppas Stefan Abrahamsson att resterande två miljoner ska komma in genom gåvor före augusti månads slut.

– Vi hoppas på under och mirakel. Om Gud skulle skicka minsta signal om att Elidas uppdrag är över skulle jag inte ha några problem med det alls. Men någon sådan signal har vi inte uppfattat.

Lägger ni ner verksamheten om pengarna inte kommer in?

– Jag hoppas att den frågan förblir hypotetisk och att det här löser sig. Jag oroar mig inte för min egen skull, jag kan jobba på en annan båt och tjäna 35 000 kronor i månaden. Men jag tänker på den breda kontaktyta som Elida har med flera tusen ungdomar som inte kommer från kristna sammanhang, och som inte har kontakt med någon kyrka. Den kontaktytan skulle bara försvinna om vi tvingas lägga ner, säger Stefan Abrahamsson.

Magnus Holm på Ålandsbanken, direktör för affärsområdet Stockholm och del av bankens ledningsgrupp, kan på grund av banksekretessen inte säga något om ett enskilt ärende. Han hänvisar till Birgitta Dahlén, direktör för affärsområdet Åland och del av ledningsgruppen.

Om vi inte pratar om ett enskilt ärende, hur ser policyn ut för lån till sjöfartsnäring?

– Det är svårt att diskutera någon allmän policy. Alla kundupplägg är unika oavsett om det gäller företag eller privatperson, säger Birgitta Dahlén.

• Elida kallas ibland för "den seglande kyrkan". Syftet är att göra Jesus Krisus känd genom verksamheten. Segelfartyget seglar längs Sveriges kust, och ibland andra länders, och arrangerar bryggmöten med musikinslag och vittnesbörd. Verksamheten bygger på personal som jobbar volontärt.

• Det nuvarande fartyget Elida V byggdes 2003-2007.

• Föreningen Elida startades 1963 av Gun och Lennart "Tarren" Abrahamsson. Sedan 1996 har deras son Stefan Abrahmsson huvudansvaret för verksamheten.

• Organisatoriskt består Elida i huvudsak av Stiftelsen Elida, aktiebolaget Elida AB samt fartygets besättning. Stiftelsen är delägare i aktiebolaget, som i sin tur äger och förvaltar Elida V.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Pingstledare ska inspireras, utrustas och utmanas

Konferens. Den årliga konferensen Pingst Ledare är till för alla som i pingstförsamlingar runt om i Sverige... lördag 24/9 18:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier