Nyheter

Elida avseglade från Israel – har nått Cyperns kust

Foto: Ruben Agnarsson
Foto: Ruben Agnarsson
Foto: Ruben Agnarsson
Foto: Ruben Agnarsson
Stefan Abrahamsson. Foto: Ruben Agnarsson
Stefan Abrahamsson. Foto: Ruben Agnarsson
Roar Sörensen. Foto: Arkiv
Roar Sörensen. Foto: Arkiv

Mitt under Elidas seglats Pilgrim 2023 gick Hamas till attack mot Israel. Till en början stannade båten kvar i Israel, men nu har Elida lämnat landet och nått Cypern. – Jag har ansvar för familj, besättning och fartyg, säger kaptenen Stefan Abrahamsson i en video på Instagram.

Publicerad Uppdaterad

Det känns lite vemodigt.

Roar Sörensen

I augusti lämnade missionsbåten Elida Hönö för genomföra seglatsen Pilgrim 2023 till Israel, något som Världen idag tidigare berättat om. För cirka två veckor sedan anlände fartyget till Bibelns land, med en ursprunglig plan på att bli kvar där till söndagen den 15 oktober.

I lördags utförde Hamas den dödliga terrorattack som skakat om Israel samt stora delar av övriga världen.

Till en början valde Elida att stanna kvar i Israel, delvis på grund av israeliska myndigheters bedömning att det kunde vara riskabelt att ge sig ut på havet, men också för att visa sitt stöd till Israel.

– Gud har placerat oss här, vi ska vara med och be, sade Stefan Abrahamsson i en video på Instagram.

Segelbåten hade ankrat i hamnen i staden Akko, i norra Israel, och bedömdes därmed ligga på en säker plats. Akko har dessutom en stor arabisk befolkning, vilket gör att attacker från Hamas mot staden inte bedömdes vara troliga.

När Hizbollah i Libanon utförde några attacker mot Israels norra gräns på söndagen uttryckte Sverigevänner till Elida oro, men besättning på Elida meddelade att man inte påverkades av attackerna.

Under veckan har Elida uppmärksammats av flera större svenska medier, exempelvis Sveriges Radio, Expressen och Aftonbladet. I intervjuerna sade Elidas kapten Stefan Abrahamsson bland annat att man var redo att ta emot strandsatta svenskar för att hjälpa dem ut ur landet. Flera svenskar var på väg till Elida, berättade han.

Efter några dygn i avvaktande läge tog Elida beslutet att avsegla från Israel.

– Vi är på väg att lämna. Jag har inte bara ansvar för mig själv, jag har ansvar för familj, besättning och fartyg, sade Elidas kapten Stefan Abrahamsson i en video som publicerades på Elidas Instagramkonto i tisdags.

Han berättade att man tänkte ta sikte på Cypern.

– Vi kommer att gå till Limassol och stanna till där, så får vi se vad nästa steg blir. Den 24 oktober kommer vi att vara i Rhodos (Grekland) och ta emot konfirmander. Vad som händer i den tiden innan, det är en öppen fråga, berättade Abrahamsson.

– Det känns lite vemodigt, sade Roar Sörensen, Israelkännare och krönikör i Världen idag, som också medverkade i videon som spelades in på Elidas däck.

Nu har Elida precis nått Cyperns sydkust.

På positionskartan på Elidas hemsida kan man se att Elida valde att ta sig till Ayia Napa, i sydöstra Cypern, i stället för till Limassol.

Elidas besättning meddelar att de hjälpte 34 personer ut ur Israel – personer från Sverige, Norge, Finland, Tyskland och Australien.

Såväl Stefan Abrahamsson som Roar Sörensen uppmanar till fortsatt bön för Israel och det israeliska folket.

Powered by Labrador CMS