Antisemitism

Elever dödshotade judar i klassrum i Malmö – polisanmäldes ej

Elever i klassrum.
Stämningen uppges ha blivit hatisk när elever på en skola i Malmö ville ha en tyst minut för de palestinska offren i Gaza. Bilden är från ett annat sammanhang.

Propalestinska elever dödshotade judar i ett klassrum på en gymnasieskola i Malmö.

– Om det hade stått en israel framför mig nu så hade jag dödat den, sade en av eleverna.

Men trots att skolor ska polisanmäla hatbrott gjordes ingen anmälan, detta av hänsyn till ”sörjande” elever och personal.

Några dagar efter Hamas terrorattack i Israel och efter att Israel inlett sina bombningar i Gaza ville en elev på en gymnasieskola ha en tyst minut för de palestinska offren i Gaza. Läraren godkände önskemålet, men det hela urartade snart till flera dödshot mot judar. Detta enligt dokument som Sydsvenskan tagit del av och som även återges av Expressen.

– Alla israeler ska brinna. Hela Israel ska brinna, sade en elev.

Alla judar borde dö.

Gymnasieelev i Malmöskola

– Alla judar borde dö, sade en annan.

Trots lärarens försök att lugna ner stämningen och säga att elevernas uttalanden var oacceptabla fortsatte elever att fälla kommentarer om att alla judar förtjänar att dö. De talade även om att det som hände i Nazityskland var bra och att de önskade att de varit med. Samtidigt gjorde en elev Hitlerhälsning.

– Om det hade stått en israel framför mig nu så hade jag dödat den, sade en av eleverna.

När läraren försökte få de hatiska eleverna att lämna klassrummet uppges de i stället ha gett sig på läraren och försökt förmå denna att ”erkänna” att den är jude och har släkt i Israel, varpå läraren lämnade klassrummet.

Malmö stad har tagit fram dokument där det framgår att man har ”nolltolerans mot hot, våld, diskriminering och kränkande behandling”. I dokumentet står också: ”och i det fall ett hatbrott sker i skolan ... ska skolan polisanmäla händelsen”.

Men någon polisanmälan av händelsen har inte gjorts. Rektorn bestämde, i samråd med gymnasieledningen, att eleverna inte skulle anmälas eftersom ”flera elever (och en del av vår personal) lider/är ledsna/arga/sörjer just nu”.

Eleverna har inte heller blivit avstängda. I stället fick de ett samtal med rektorn och en skriftlig varning.

Powered by Labrador CMS