Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Elev vill slippa meditation – hänvisas till korridoren

När Töreboda kommun inför mindfulness i skolundervisningen för att främja psykisk hälsa, får en sjuårig flicka sitta ensam i korridoren tre gånger om dagen. Detta för att hon inte vill delta i guidad meditation eller lyssna på new age-musik.

Nyheter · Publicerad 16:00, 3 dec 2020

I slutet av september fick Lina och Johan Hagström reda på att deras sons klass hade haft yoga som uppvärmning på en idrottslektion. Sonen går i tredje klass på Älgarås skola i Töreboda.

Den aktuella dagen hade han läst att det stod ”yoga” på lektionsplaneringen, och eftersom han är kristen satte han sig på en bänk vid sidan av.

– När en klasskompis frågade varför han inte var med, svarade han att yoga är emot kristendomen. Då skrattade kompisen, men istället för att stötta vår son kommenterade läraren att yoga inte alls har med religion att göra, säger Lina Hagström.

Hon och hennes man anser att yoga är en form av religionsutövning, med koppling till hinduismen. Därför kontaktade de rektorn, Louise Belsing, via mejl och påtalade att de inte hade fått någon information om yogan i förväg.

I mejlet förklarade Lina och Johan Hagström att de inte vill att deras barn ska delta i yoga och inte heller i mindfulness, om detta skulle bli aktuellt. Rektorn svarade då att mindfulness redan används på skolan, under lektionstid.

Töreboda kommun har anlitat företaget Mindfulnesscenter för att utbilda lärare och elevhälsoteam på skolorna. Satsningen på mindfulness ingår i kommunens barn- och elevhälsoplan och ska genomföras för att ”främja psykisk hälsa”

Kommunen har även anställt en kurator som ska hjälpa skolorna att implementera mindfulness.

En tid efter kontakten med Hagströms, skickade rektorn på Älgarås skola ut ett brev till alla föräldrar, där hon skrev: ”Flera lärare har börjat integrera mental träning i undervisningen. Detta arbete gäller hela kommunen men varje skola gör sitt eget upplägg. Syftet är att stärka elevernas självförtroende. Exempel på mental träning är avslappning, självstärkande övningar, mindfulness och fokusträning.”

– Vi sympatiserar med syftet, men vi menar att yoga och mindfulness blir en krock med den icke-konfessionalitet som ska prägla skolan, säger Lina Hagström.

En dryg vecka efter kontakten med Louise Belsing fick hon veta att dotterns klass, i årskurs 1, hade fått göra en guidad meditation varje onsdag under hela terminen.

– Det har inte skrivits någonting om dessa övningar i veckobreven från skolan. Vi fick reda på det genom vår dotter.

Tre gånger varje dag lyssnar barnen dessutom, enligt familjen Hagström, på musik från Youtube-kanaler där kanalbeskrivningen innehåller begrepp som ”buddhistisk meditation”, ”zenmeditation”, ”rengöring av chakran”, ”öppna det tredje ögat” med mera.

När Hagströms fick kännedom om meditationen och musiken, fick deras dotter till en början sitta i ett annat klassrum under tiden detta pågick. Men nu spelas det new age-musik även i detta klassrum och sjuåringen är hänvisad till att sitta själv ute i korridoren.

– Det här har pågått dagligen i en dryg månad. Det skär i ett mamma-hjärta att hon ens ska behöva lämna klassrummet, säger Lina Hagström.

Det skär i ett mamma- hjärta att hon ens ska behöva lämna klassrummet.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10